Το Moskva, το πυραυλοφόρο καταδρομικό που ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε την Πέμπτη μετά από έκρηξη στο πλοίο, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Insider, το ρωσικό πολεμικό ενδέχεται να μετέφερε ιερό κειμήλιο όταν βυθίστηκε, σύμφωνα με το Insider.


Πώς προέκυψε το ερώτημα για το χριστιανικό κειμήλιο


Μια ειδησεογραφική αναφορά από το 2020 έχει προκαλέσει το ερώτημα αν το σκάφος βυθίστηκε με ένα χριστιανικό κειμήλιο – ένα κομμάτι του «αληθινού σταυρού» – πάνω στο σκάφος.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι το κειμήλιο είχε παραδοθεί στον τότε διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αντιναύαρχο Ιγκόρ Οσίποφ, ο οποίος φαίνεται να έχει συλληφθεί μετά τη βύθιση του Moskva.

To κειμήλιο βρισκόταν στο αρχηγείο του Στόλου έτοιμο για να παραδοθεί στο πλοίο «σύντομα», ανέφερε τότε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Οι πληροφορίες για το κειμήλιο

Το εν λόγω κειμήλιο είναι ένα κομμάτι ξύλου μεγέθους μόλις κάποιων χιλιοστών, το οποίο σύμφωνα με τους πιστούς είναι κομμάτι του σταυρού πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός, ανέφερε το Tass. Το θραύσμα αυτό είναι ενσωματωμένο σε έναν μεταλλικό σταυρό του 19ου αιώνα, ο οποίος ο ίδιος φυλάσσεται σε λειψανοθήκη, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το Moskva είχε ένα παρεκκλήσι στο πλοίο για να προσεύχονται οι ναύτες, δήλωσε στο Tass ο Σεργκέι Καλιούτα, αρχιερέας της Περιφέρειας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σεβαστούπολης. Είπε, επίσης, ότι το κειμήλιο επρόκειτο να μεταφερθεί κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη του, ενός ανώνυμου συλλέκτη.

Το Insider δεν μπόρεσε να διαπιστώσει πότε τελικά μεταφέρθηκε το κειμήλιο στο Moskva ή αν βρισκόταν στο πλοίο κατά τη στιγμή της βύθισής του. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.