Για εξηγήσεις κάλεσε η Ουκρανία τον Τούρκο πρέσβη αφού, όπως είπε, η Τουρκία επέτρεψε σε πλοίο με ρωσική σημαία, που έφερε χιλιάδες τόνους κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών, να φύγει από το λιμάνι του Καρασού.

«Λυπούμαστε που το ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο με κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, έλαβε άδεια να φύγει από το λιμάνι Καρασού παρά τα ποινικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις τουρκικές αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο.

«Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κίεβο θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας για να διευκρινίσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση», πρόσθεσε.

Τούρκοι τελωνειακοί υπάλληλοι είχαν κατασχέσει το πλοίο, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας την Τρίτη, αφού το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι μετέφερε παράνομα 7.000 τόνους σιτηρών από το κατεχόμενο από τη Ρωσία Μπερντιάνσκ, ένα ουκρανικό λιμάνι στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι το πλοίο είχε ρωσική σημαία, αλλά επιχείρησε να θολώσει τα νερά, υποστηρίζοντας ότι το Κρεμλίνο ήθελε περισσότερες λεπτομέρειες για τις καταγγελίες.

«Το πλοίο έχει πράγματι ρωσική σημαία, αλλά νομίζω ότι ανήκει στο Καζακστάν και το φορτίο μεταφερόταν με σύμβαση μεταξύ Εσθονίας και Τουρκίας», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Από τη μεριά του, το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι έκλεψε πάνω από 600.000 τόνους σιτηρών από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη για να τα πουλήσει στις διεθνείς αγορές.