Έντονη ανησυχία για χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας όλες τις χώρες να είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο αυτό.

Σε συνέντευξή του στο CNN, o Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να στραφεί με πυρηνικά ή χημικά όπλα κατά του λαού της Ουκρανίας.

«Πρέπει να μην φοβόμαστε, αλλά να είμαστε έτοιμοι. Το ζήτημα των πυρηνικών δεν αφορά μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Πυρηνική απειλή μετά τη βύθιση του Moskva και τις αποτυχίες του Πούτιν - Τι εκτιμά η CIA

Οι στρατιωτικές αποτυχίες της Μόσχας στην Ουκρανία, ειδικά μετά και τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού ναυτικού «Moskva» στη Μαύρη Θάλασσα, επαναφέρουν την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων, ως έσχατη λύση στα αδιέξοδά του, εκτιμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, βάζοντας πλέον ακόμα μία επικίνδυνη παράμετρο στο «Ουκρανικό», μετά από ακριβώς πενήντα μέρες πολέμου.

Η σύγκρουση άλλωστε της Ρωσίας με τη Δύση οξύνεται, μετά την εκτόξευση απειλών, με αναφορές και στα πυρηνικά όπλα, από το Κρεμλίνο για την πρόθεση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η Ουάσιγκτον επιμένει στη διεύρυνση του Συμφώνου, θεωρώντας ότι ενισχύσει την ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών.

Σε νυχτερινό διάγγελμά του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε επίτευγμα του ουκρανικού λαού τις 50 μέρες αντίστασης στην ρωσική εισβολή. «Είναι ένα επίτευγμα εκατομμυρίων Ουκρανών» σημείωσε με έμφαση, προσθέτοντας «δόξα τω Θεώ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ο λαός μας — υπερασπιστήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας». Και όπως σημείωσε φορτισμένος «για να το θέσουμε ήπια, κανένας δεν ήταν πεισμένος ότι θα επιβιώναμε. Πολλοί μας συμβούλευαν να παραδοθούμε de facto στην τυραννία, αλλά δεν γνώριζαν πόσο γενναίοι είναι οι Ουκρανοί».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ξένους ηγέτες και τις χώρες που έχουν παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία, αφήνοντας όμως αιχμές και κατά όσων δεν το πράττουν με αποφασιστικότητα. Στο μεταξύ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας χτυπούσαν συναγερμοί σε πόλεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ακόμα και στα δυτικά της χώρας, ενώ ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις σε Κίεβο, Χερσώνα και Χάρκοβο, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση της Μόσχας να διατηρήσει ανοιχτά τα μέτωπα του πολέμου και πέραν της περιφέρειας του Ντονμπάς, προς το οποίο κατευθύνει τις κύριες δυνάμεις της.

Το Κρεμλίνο επανήλθε επίσης χθες στο θέμα των ειρηνευτικών προσπαθειών, επιμένοντας σε τέσσερις όρους, την αποδοχή των οποίων ζητά από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Με την δυσάρεστη για τη Μόσχα τροπή που έχει πάρει η ρωσική εισβολή, τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση και την οπλική βοήθεια από τη Δύση, έστω κι αν ο Ουκρανός πρόεδρος επικρίνει όσες χώρες αρνούνται το ολοκληρωτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο αυτή την ώρα, εάν όχι απίθανο να υποχωρήσει το Κίεβο στην απαίτηση του Πούτιν.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι εάν ο τελευταίος συμφωνούσε με τους όρους, που τέθηκαν στη συνάντηση της Κωνσταντινόπουλης πριν μερικές εβδομάδες. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος αξιωματούχος «το έγγραφο για την υπογραφή της συμφωνίας είναι έτοιμο», παραδεχόμενος ότι «προς το παρόν, δεν έχουμε κάποια νέα ενημέρωση γι' αυτό».

Οι όροι δε που περιλαμβάνει αυτό το έγγραφο είναι η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος, η αναγνώριση επίσης της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς, η αλλαγή του ουκρανικού Συντάγματος ώστε να κατοχυρωθεί η ουδετερότητα της χώρας, που σημαίνει την μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η ξεκάθαρη διαβεβαίωση για τη μη παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Η βύθιση του «Moskva» και τα πυρηνικά

Τις ώρες που κυριαρχούσε η είδηση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντίστασης χτύπησαν στη Μαύρη Θάλασσα τη ρωσική ναυαρχίδα «Moskva», η οποία λίγο αργότερα κατά τη ρυμούλκησή της βυθίστηκε, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς προειδοποιούσε ότι οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων πρέπει να ληφθούν σοβαρά. Και εξηγούσε ότι λόγω της «πιθανής απελπισίας», που διακατέχει τον πρόεδρο Πούτιν και τη ρωσική ηγεσία, για τις αποτυχίες στο στρατιωτικό πεδίο στην Ουκρανία, «κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή για μια καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης». Σημείωσε ότι η αμερικανική υπηρεσία παρακολουθεί πολύ προσεκτικά το ενδεχόμενο αυτό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμα κινήσεις από τη Ρωσία για μία τέτοια ενέργεια.

Πάντως, με αφορμή τις διεργασίες που έχει πυροδοτήσει η πρόθεση της Φινλανδίας (κυρίως αυτής και λιγότερο της Σουηδίας προς το παρόν), να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, υπάρχει ακροθιγώς αναφορά στα πυρηνικά όπλα από μέρους της Μόσχας. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε το Ελσίνκι και την ηγεσία του ΝΑΤΟ ότι η χώρα του θα ενισχύσει την άμυνά της και πως δεν θα μπορεί να γίνεται πια λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική, σημειώνοντας ότι «η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί».

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, απαντούσε εμμέσως στον Μεντβέντεφ, δηλώνοντας ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού – σημείωση: της ενίσχυση δηλαδή της ευρωπαϊκής ασφάλειας».