MARIUPOL_SFAGH
Διεθνή

Ουκρανία: «Δεν παραδινόμαστε» λένε οι υπερασπιστές της Μαριούπολης - Νέα σφαγή αμάχων από τα ρωσικά στρατεύματα - Εικόνες - ντοκουμέντο

Αεροπορικές επιθέσεις σημειώνεται εδώ και ώρες στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία με τη Ρωσία για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων .

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ταξιαρχίες των Ρώσων πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού. Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας έδωσε τελεσίγραφο στους στρατιώτες που μάχονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι τη 1 το μεσημέρι, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται επίσης σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η χώρα της και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις.
«Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε … για καταπαύσεις του πυρός και οδούς απομάκρυνσης αμάχων. Γι’ αυτό δυστυχώς δεν ανοίγουμε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους», έγραψε η Βερεστσούκ στο λογαριασμό της στο Telegram.

Η ίδια δήλωσε ακόμη πως οι ουκρανικές αρχές ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων ουκρανών στρατιωτών από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν και πάλι το συντομότερο δυνατόν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι», πρόσθεσε.

Έληξε το τελεσίγραφο

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και με γνώμονα καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 06:00 της 17ης Απριλίου 2022», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους εγγυούμαστε ότι θα σώσουν τη ζωή τους», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Βάσει των όρων της προτεινόμενης συμφωνίας, οι εναπομείναντες στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο Azovstal θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα μεταξύ 06:00 και 13:00 χωρίς όπλα και πυρομαχικά.
«Δεν παραδινόμαστε» λένε οι λιγοστοί υπερασπιστές της μαρτυρικής πόλης


Οι Ουκρανοί στρατιώτες δε θα παραδοθούν στη Ρωσία, δήλωσε ο βουλευτής της Οδησσού Ολέξι Γκονταρένκο. 

«Μίλησα μαζί τους χθες και ξέρω ότι θα παλέψουν μέχρι το τέλος», σημείωσε.

Αντίστοιχα, ένας σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, ο Πέτρο Αντριουσένκο, δήλωσε στο Telegram ότι παρά τον «διάδρομο παράδοσης» της Ρωσίας για τα εναπομείναντα στρατεύματα στην πόλη, «οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να κρατούν την άμυνα».

Πρόσθεσε δε ότι οι εχθροπραξίες από τη Ρωσία δεν περιορίζονται στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, όπου φέρεται να διαμένουν Ουκρανοί στρατιώτες.

«Κατά τη διάρκεια των μαχών, οι κατακτητές βομβάρδισαν ξανά κατοικίες με βαρύ πυροβολικό», είπε.

Σημειώνεται ότι χθες η Μόσχα έδωσε τελεσίγραφο στις εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις που αντιστέκονται σθεναρά για την υπεράσπιση της Μαριούπολης να παραδώσουν τα όπλα προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους. 

Οι υπερασπιστές της πόλης- που η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και 400 μισθοφόροι από Ευρώπη και Καναδά – έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και με γνώμονα καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 06:00 της 17ης Απριλίου 2022», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί δεν έχουν δώσει κανένα σημάδι ότι σκοπεύουν να αποδεχτούν την προσφορά. 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.Τα διεθνή μέσα, αναφέρουν ότι μετά από συνεχείς βομβαρδισμούς της Μαριούπολης για διάστημα έξι εβδομάδων, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία είναι κοντά στην πλήρη κατάληψη του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Αζοφικής Θάλασσας. 

Μάλιστα, σχολιάζοντας την κατάσταση στη Μαριούπολη έκανε λόγο για «μια πραγματική γενοκτονία» και εκτίμησε ότι περίπου 100.000 άμαχοι βρίσκονταν στην πόλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι «περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι» έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι.Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι απάνθρωπη και κάλεσε τους συμμάχους να παράσχουν βαρέα όπλα για να σώσουν την πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο αφανισμός των ουκρανών μαχητών στη Μαριούπολη θα θέσει τέλος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι εικόνες από την περιοχή που εξασφάλισε το Associated Press είναι ενδεικτικό της βαρβαρότητας που επιδεικνύουν οι Ρώσοι προκειμένου να καταλάβουν την πόλη.