Στο σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί στη Σανγκάη, καθώς και στις σκηνές επιστημονικής φαντασίας που εκτυλίσσονται εκεί, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μαρκερτάκης, ένας Έλληνας που ζει στην μεγαλούπολη της Κίνας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μαρκετάκης περιέγραψε την καθημερινότητα στην κινεζική πόλη και όπως είπε «από την 1η Απριλίου είμαστε κλεισμένοι στο διαμέρισμα, δεν μπορούσαμε να βγούμε από το διαμέρισμα για 40 ώρες, επειδή είχαμε ένα κρούσμα, μέχρι να το απομακρύνουν».

Ο Έλληνας, ο οποίος ζει στη Σανγκάη τα τελευταία χρόνια, εξήγησε ως προς την πολιτική που ακολουθείται από την κινεζική επαρχία ότι, «όταν εδώ και δύο χρόνια δεν έχεις κρούσματα και από τα 0 όταν πας στο 25.000, είναι πολλά κρούσματα».

«Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό εδώ πέρα, ειδικά οι ηλικιωμένοι είναι ανεμβολίαστοι», εξήγησε και επισήμανε ότι «σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, προσπαθούν να κρατήσουν το μηδέν κρούσματα, το zero policy».

Ερωτηθείς για τις εικόνες που κυκλοφορούν από την Σανγκάη, υπογράμμισε πως «κάποιες εικόνες ήταν στην αρχή, υπάρχει μεταξύ κουλτούρας διαφορά», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ συνηθισμένη η χρήση του ρομπότ εδώ».


Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι στη Σανγκάη μετά το lockdown

Σε όλο και μεγαλύτερη σύγχυση φαίνεται να περιέρχονται οι κρατικές αρχές στην Κίνα, εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών ενάντια στα σκληρά και απάνθρωπα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα κοροναϊού, κυρίως στη Σανγκάη, πλέον ξεπερνούν τα 320.000 τις τελευταίες 45 ημέρες, ενώ η βάναυση εφαρμογή των μέτρων στην Κίνα προκαλεί αποτροπιασμό σε όλο τον πλανήτη.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα και τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σανγκάη.

Ακόμα, στη Σαγκάη επιβεβαιώθηκαν 19.831 ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο, από 21.582 το Σάββατο, ενώ καταγράφηκαν 2.417 συμπτωματικοί ασθενείς, από 3.238 την προηγουμένη.

Οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Σαγκάης παραμένουν υπό αυστηρό περιορισμό από τα τέλη του περασμένου μήνα και αρκετοί διαμαρτύρονται για προβλήματα εφοδιασμού, μεταξύ άλλων.

Η κεντρική κυβέρνηση, από τη μία παραμένει ανυποχώρητη στην εφαρμογή του δόγματος «μηδενική Covid-19» με εκτεταμένο και δρακόντεια αυστηρό lockdown. Ταυτόχρονα, όμως, έχει τεθεί προθεσμία έως την Τετάρτη, προκειμένου να αρθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, κυρίως για χάρη της οικονομίας, η οποία πλήττεται σοβαρά και πολύπλευρα το τελευταίο διάστημα.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για τους κατά τόπους αρμόδιους φορείς σχετικά με το πώς θα γίνει η άρση των μέτρων.

Αυτό προϋποθέτει την εντατικοποίηση των ελέγχων και την άμεση μεταφορά των νοσούντων σε εγκαταστάσεις καραντίνας.

Οι υποψίες ότι κάτι πολύ σοβαρό κρύβεται πίσω από την, κρατικά ενορχηστρωμένη, υστερία στην Κίνα ενισχύονται από την αδικαιολόγητη βαναυσότητα των ενεργειών εις βάρος των απλών πολιτών και την επιλογή της κυβέρνησης να επιμείνει στην τακτική των ασφυκτικών lockdown, παρά τα τεράστια προβλήματα που προξενεί αυτού του είδους η τακτική στην εθνική οικονομία της χώρας, με την καταστροφική επιβράδυνση της πρωτογενούς παραγωγής, της διακίνησης αγαθών.


Οικονομία στην εντατική

Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει κι άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα, το πώς θα συνδυαστεί η προστασία της δημόσιας υγείας με την κανονική λειτουργία της οικονομίας. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, ότι στο διάστημα 2018-2021 στην Κίνα σημειώθηκε η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από κάθε άλλη χώρα που συμπεριλαμβάνεται στο κλαμπ των πλουσιότερων χωρών της υδρογείου, τους G20.


Είναι σαφές ότι η εμμονή στα εκτεταμένα lockdown, πλήττει ολόπλευρα την οικονομική ζωή, γεγονός που αποτυπώνεται σε βασικούς δείκτες, όπως αυτών της κίνησης εμπορευμάτων, ο οποίος μειώθηκε κατά 25%, στη διάρκεια μόνο της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, ένα μέγεθος που συνήθως απηχεί τη θετική ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού, έπεσε κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Ταυτόχρονα, εκφράζονται φόβοι για την προοπτική ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, ακόμη και για υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.