Φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν το Moskva, τη ναυαρχίδα της Ρωσίας που χάθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, δημοσιεύτηκαν στα social media, χωρία κανείς να μπορεί να επιβεβαιώσει αν είναι αυθεντικές.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες που δημοσιεύονται και από δυτικά ΜΜΕ, φέρονται να δείχνουν το καταδρομικό Moskva αμέσως μετά το χτύπημα, να φλέγεται.

Ακόμα, έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν το Moskva να έχει υποστεί ζημιές και να είναι έτοιμο να βυθιστεί.


Την ίδια στιγμή, έχει κυκλοφορήσει και μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει το Moskva μισοβυθισμένο και γύρο του σωστικές λέμβους.

Υπενθυμίζεται ότι το Moskva είχε πλήρωμα 510 ατόμων, με τη Ρωσία να μην έχει κάνει καμία αναφορά σε απώλειες. Το Σάββατο μόνο έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από τη Σεβαστούπολη το οποίο υποτίθεται ότι έδειχνε 100 ναύτες του Moskva σε παράταξη.

Αν όντως η φωτογραφία με τις λέμβους είναι από το Μoskva, τότε ένας σημαντικός αριθμός ναυτών κατάφεραν να διαφύγουν από το λαβωμένο πολεμικό πλοίο.

Αν είναι γνήσιες, οι εικόνες πρέπει να έχουν ληφθεί από κοντινό πλοίο, γεγονός που οδηγεί στη θεωρία ότι διέρρευσαν για να διαλύσουν τα «ψέματα του Κρεμλίνου» σχετικά με το περιστατικό.


Απο πού προέκυψαν οι φωτό του φλεγόμενου Moskva

Το themoscowtimes αναφέρει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των φωτογραφιών, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε ένα μήνυμα του Telegram, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως ουκρανική πηγή μυστικών υπηρεσιών.

Γρήγορα κοινοποιήθηκε και από άλλους λογαριασμούς του Telegram, καθώς και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μοιάζει με μια αληθινή φωτογραφία του Moskva αφού χτυπήθηκε από τους ουκρανικούς πυραύλους Neptune κατά πλοίων», είπε χαρακτηριστικά ο στρατιωτικός αναλυτής Rob Lee στο Twitter.

Δεν ήταν άμεσα δυνατό να επαληθευτεί η αυθεντικότητα της φωτογραφίας ή η ημερομηνία της αρχικής δημοσίευσης και δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση ούτε από τη Μόσχα ούτε από το Κίεβο.

Όπως γράφει η Mirror, σύμφωνα με έναν ισχυρισμό, οι φωτογραφίες φέρεται να τραβήχτηκαν από ένα τουρκικό πλοίο το οποίο νωρίτερα είχε ισχυριστεί ότι διέσωσε 54 άνδρες.

Τι λέει το Maritime Executive για τις φωτογραφίες με το Moskva

Οι νέες εικόνες φαίνεται να «συνάδουν με πλήγμα πυραύλου κατά πλοίων», δήλωσαν ανεξάρτητοι αναλυτές ανοικτής πηγής που ρωτήθηκαν από το έγκυρο The Maritime Executive.

«Διακρίνονται δύο τρύπες στη μέση του πλοίου στην ίσαλο γραμμή, ακριβώς κάτω από τις καμινάδες στην αριστερή πλευρά.

Σημαντικές ζημιές από πυρκαγιά είναι ορατές στα καταστρώματα και το πλοίο έχει έντονη κλίση προς τα αριστερά.

Τα μαύρα σημάδια καπνού σε πολλαπλές διατρήσεις του κύτους κοντά στο επίπεδο του κύριου καταστρώματος συνάδουν με μια εσωτερική πυρκαγιά που εκτείνεται στην πρύμνη του σημείου πρόσκρουσης, σύμφωνα με τους αναλυτές».

Οι εικόνες δείχνουν μια ήρεμη θάλασσα, σε αντίθεση με τις επίσημες ρωσικές αναφορές που υποστηρίζουν ότι υπήρξε καταιγίδα ή θαλασσοταραχή.