Σε νέο τελεσίγραφο για την πολιορκημένη Μαριούπολη προχώρησαν οι Ρώσοι, καθώς κάλεσαν τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal, μέχρι το μεσημέρι.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε πως στην Ουκρανία «ξεκίνησε η επόμενη φάση» της επιχείρησης.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για το εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης.

Η Μόσχα ζήτησε από τα στρατεύματα να αποσυρθούν από τη χαλυβουργία από τις 14:00 ως τις 16:00 «χωρίς εξαίρεση, χωρίς όπλα και χωρίς πυρομαχικά».

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το δεύτερο τελεσίγραφο που αποστέλλουν οι Ρώσοι σε όσους Ουκρανούς παραμένουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη, καθώς και την Κυριακή ζητούσαν από όλους να εγκαταλείψουν το Azovstal και να παραδοθούν.

 Το νέο τελεσίγραφο των Ρώσων είναι ένα ακόμη δείγμα ότι συγκεντρώνουν δυνάμεις στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας, για να τους βοηθήσουν στη μάχη του Ντονμπάς.

 Μάλιστα, οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως παρατηρούν συγκέντρωση αεροπορικών επιδρομών και πληγμάτων του πυροβολικού στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ντονμπάς και στον νότο, «ιδιαίτερα γύρω από την και μέσα στη Μαριούπολη».

Νωρίτερα σήμερα, υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν με έφοδο τη χαλυβουργία, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν.

Οι αυτονομιστές έχουν στόχο να «απελευθερώσουν» το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ένας άλλος αυτονομιστής, ο Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με το RIA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Azovstal έχουν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 1.000 Ουκρανοί.

«Ξεκινά νέα φάση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα αρχίζει ένα νέο στάδιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρηση στην Ουκρανία; το οποίο προέβλεψε πως θα είναι μια σημαντική εξέλιξη.

«Άλλο ένα στάδιο της επιχείρησης αυτής στην ανατολική Ουκρανία ξεκινάει και είμαι σίγουρος πως αυτή θα είναι μια πολύ σημανική στιγμή ολόκληρης αυτής της ειδικής επιχείρησης», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο India Today.