Τη Μαριούπολη θέλουν να κάνουν οι Ρώσοι επίκεντρο των εορτασμών τους για την Ημέρα Νίκης της 9ης Μαϊου και όχι το κατεχόμενο τμήμα του Ντονμπάς, οργανώνοντας μάλιστα μεγάλη παρέλαση στους δρόμους της πόλης σε μια επίδειξη δύναμης.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, ο αντιπροσωπάρχης του Κρεμλίνου, Σεργκέι Κιριγιένκο μετέβη στη Μαριούπολη, όπου παραμένει εγκλωβισμένος άγνωστος αριθμός αμάχων, για να συντονίσει την προετοιμασία των «εορταστικών εκδηλώσεων» την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τον άνθρωπο, στον οποίο ανέθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την κεντρική εποπτεία των θεμάτων που αφορούν στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι ρωσικές δυνάμεις δεν σχεδιάζουν εκδηλώσεις για την Ημέρα Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Ντονέτσκ, καθώς «η Μαριούπολη θα είναι το επίκεντρο των “εορτασμών”, Γι’ αυτό τον σκοπό καθαρίζονται επειγόντως οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης από ερείπια, σορούς θυμάτων και ρωσικά βλήματα που δεν έχουν εκραγεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτοικοι της Μαριούπολης υποχρεούνται υπό την απειλή όπλων και με δέλεαρ την παροχή τροφίμων να απομακρύνουν τα ερείπια από το ισοπεδωμένο θέατρο της Μαριούπολης.

Ουκρανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι συνεχίζεται στο μεταξύ μια ευρείας κλίμακα προπαγανδιστική εκστρατεία, στο πλαίσιο της οποίας τα ρωσικά ΜΜΕ θα μεταδώσουν ρεπορτάζ για τη «χαρά» των κατοίκων της Μαριούπολης στη θέα των δυνάμεων κατοχής.


«Ασφαλώς αποκλεισμένοι» οι Ουκρανοί μαχητές στο Azovstal»

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης που έχουν μείνει στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal είναι «ασφαλώς αποκλεισμένοι».

«Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ανώτατου Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων (Πούτιν) τα απομεινάρια των μαχητών που βρίσκονται στη βιομηχανική ζώνη του εργοστασίου Azovstal είναι ασφαλώς αποκλεισμένα κατά μήκους ολόκληρης της περιμέτρου αυτής της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

«Επανειλημμένες προτάσεις στους εθνικιστές να αφήσουν ελεύθερους τους αμάχους και να καταθέσουν τα όπλα τους με εγγύηση για τις ζωές τους και αξιοπρεπή μεταχείρισή τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αγνοήθηκαν. Συνεχίζουμε αυτές τις προσπάθειες», συμπλήρωσε.