Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα μια φερόμενη ως υποκλοπή επικοινωνιών ενός διοικητή ρωσικής χερσαίας μονάδας, ο οποίος δήλωσε ότι ρωσικά αεροσκάφη σχεδιάζουν να «ισοπεδώσουν τα πάντα» γύρω από το Azovstal, το εργοστάσιο χάλυβα που αποτελεί το τελευταίο οχυρό των Ουκρανών υπερασπιστών στη Μαριούπολη.

Στην ηχογράφηση που κυκλοφόρησε τη Μεγάλη Τρίτη φέρεται να μιλά ο αρχηγός μιας ρωσικής διμοιρίας, τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το Azovstal.

Άνδρας: «Περιμένουμε εκπλήξεις από τη Ρωσία εδώ».
Γυναικεία φωνή: «Τι είδους εκπλήξεις;»
Άνδρας: «Τριών τόνων, από τον ουρανό. Η εντολή έλεγε να ισοπεδωθούν όλα στο έδαφος».

Μάλιστα, λίγο μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδος, το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NEXTA δημοσίευσε δήλωση του αναπληρωτή διοικητή του Azov, σύμφωνα με τον οποίο «το εργοστάσιο Azovstal καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά».

«Υπερισχυρές βόμβες έπεσαν στο εργοστάσιο και οι πολίτες βρίσκονται κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ο Svyatoslav Palamar.

Συνεχείς οι υποκλοπές επικοινωνιών των Ρώσων από τους Ουκρανούς

Το CNN, που ανέδειξε το θέμα, δεν μπορεί να εγγυηθεί για την αυθεντικότητα της ηχογράφησης, αλλά η προηγούμενη δημοσίευση της SBU από υποκλοπή επικοινωνιών που αποκαλύπτει τις συζητήσεις Ρώσων στρατιωτών για δολοφονίες και βιασμούς αμάχων φέρεται μέχρι στιγμής να είναι αληθινή, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου από ρωσικά στρατεύματα.

Ακόμη, η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας έχει επίσης υποκλέψει ραδιοεπικοινωνίες όπου Ρώσοι στρατιώτες μιλούσαν για πυροβολισμούς στρατιωτών και αμάχων στην Ουκρανία. Στρατιωτικοί παρατηρητές έχουν επισημάνει μια τάση των ρωσικών στρατευμάτων να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς επικοινωνίες στην Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί διοικητές έχουν περιγράψει την κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο Azovstal ως εξαιρετικά δύσκολη, με εκατοντάδες πολίτες να έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια της χαλυβουργίας με λιγοστές προμήθειες και τους υπερασπιστές τους να βρίσκονται υπό συνεχείς επιθέσεις.

«Όλοι έφυγαν», λέει η φωνή στην ηχογράφηση. «Όλοι όσοι ήθελαν, έφυγαν. Το μόνο που έμεινε είναι οι πατριώτες και οι "έξυπνοι"». Περιγράφοντας τον επικείμενο εναέριο βομβαρδισμό του Azovstal, ο άνδρας προσθέτει: «Ένας αντισυνταγματάρχης ήρθε και είπε: "Θα καταλάβετε μόνοι σας το αποτέλεσμα"». Ο άνδρας στην ηχογράφηση αναφέρει επίσης μια άλλη ουκρανική πόλη στην περιοχή του Λουχάνσκ, το Lysychansk, λέγοντας ότι «εξαφανίζεται από προσώπου γης. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα».

Πάνω από 20.000 μισθοφόροι από Συρία και Λιβύη στο Ντονμπάς

Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει στη μάχη για το Ντονμπάς, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, έχει επιστρατεύσει τουλάχιστον 20.000 μισθοφόρους από τη Συρία και τη Λιβύη.

Οι συγκεκριμένες ομάδες μαχητών, πάντα σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στον Guardian, δεν φέρουν βαρύ οπλισμό, αλλά ενεργούν συντονισμένα σε διάφορα σημεία στο Ντοντέτσκ και το Λουγκάσνκ.