Στο Κίεβο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και να ενημερωθεί για την πορεία του πολέμου, δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στη χώρα μας. Θα συναντηθώ με τον υπουργό Άμυνας (Λόιντ Όστιν) και τον Άντονι Μπλίνκεν», ανακοίνωσε χθες ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε σε σταθμό του μετρό σε κεντρική πλατεία του Κιέβου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

«Ο Πούτιν μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο»

«Πιστεύω πως εκείνος που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο μπορεί να βάλει ένα τέλος σε αυτόν», είπε ο Ζελένσκι, επαναλαμβάνοντας πως «δεν φοβάται να συναντήσει (τον Πούτιν)», εάν αυτό θα βοηθήσει στο να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Επιπλέον, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, εάν οι στρατιωτικοί του που έχουν καταφύγει στο τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σκοτωθούν από τον ρωσικό στρατό.

«Εάν οι άνδρες μας σκοτωθούν στη Μαριούπολη και εάν ψευδο-δημοψηφίσματα διοργανωθούν στην περιοχή της Χερσώνας (νότια), τότε η Ουκρανία θα αποσυρθεί από κάθε διαδικασία διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ζελένσκι από το Κίεβο.





«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά»

Ο Βολοντόμιρ Ζελένσκι δήλωσε ακόμη πως πιστεύει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει χρήση ενός πυρηνικού όπλου, όμως δεν θέλει να πιστέψει ότι θα το έκανε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία.

«Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 ή 20 τραυματίστηκαν», είπε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Κίεβο.

Ένας προηγούμενος απολογισμός, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, έκανε λόγο για 6 νεκρούς, μεταξύ αυτών ένα βρέφος και αρκετούς τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, επτά πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό, εκ των οποίων ένας που έπληξε μια πολυκατοικία και δύο που καταστράφηκαν από το ουκρανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν σειρά πυραύλων με βομβαρδιστικά Tu-95 πάνω από τη θάλασσα της Κασπίας.

Δύο πύραυλοι έπληξαν μια στρατιωτική εγκατάσταση και άλλοι δύο πολυκατοικίες, σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία. Άλλοι δύο καταστράφηκαν επίσης από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

«Ο μόνος στόχος των ρωσικών πληγμάτων με πυραύλους εναντίον της Οδησσού, είναι ο τρόμος», κατήγγειλε σε μήνυμά του στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, απευθύνοντας έκκληση να υψωθεί «ένα τείχος μεταξύ του πολιτισμού και των βαρβάρων που επιτίθενται σε ειρηνικές πόλεις με πυραύλους».