Δύο αλλά όχι ξένοι
Δύο αλλά όχι ξένοι Σπύρος Χαριτάτος Μπάγια Αντωνοπούλου
souidia
Διεθνή

Το Κρεμλίνο απελαύνει τέσσερις Σουηδούς διπλωμάτες - Νέα αντίποινα της Μόσχας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε καλέσει τη Σουηδή πρεσβευτή για να «διαμαρτυρηθεί εντόνως» κατά της απέλασης Ρώσων διπλωματών

Νέες εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών μεταξύ της Ρωσίας και ευρωπαϊκής χώρας, ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ύστερα από την ανακοίνωση από τη Ρωσία της απέλασης τριών Σουηδών διπλωματών, σε αντίποινα σε αντίστοιχο μέτρο από την πλευρά της Στοκχόλμης ύστερα από τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, η σουηδική διπλωματία δήλωσε σήμερα ότι τέσσερις διπλωμάτες απελάθηκαν από τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε καλέσει τη Σουηδή πρεσβευτή για να «διαμαρτυρηθεί εντόνως» κατά της απέλασης Ρώσων διπλωματών, στις αρχές Απριλίου, και κατά της στρατιωτικής στήριξης της Στοκχόλμης στην ουκρανική κυβέρνηση.

«Ως αντίδραση, η ρωσική πλευρά αποφάσισε να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα τρεις διπλωμάτες από την πρεσβεία της Σουηδίας στη Ρωσία», πρόσθεσε η ρωσική διπλωματία.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή είναι «πολύ λυπηρή», διευκρινίζοντας ότι συνολικά τέσσερις διπλωμάτες απελάθηκαν, τρεις από την πρεσβεία στη Μόσχα και ένας από το προξενείο της Σουηδίας στην Αγία Πετρούπολη.

Η Λίντε τόνισε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν στις αρχές Απριλίου διότι είχαν εμπλακεί σε ενέργειες «που παραβίαζαν τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις», ενώ οι Σουηδοί διπλωμάτες εκτελούσαν «παραδοσιακές διπλωματικές ενέργειες».

«Η ρωσική ενέργεια είναι χωρίς κίνητρο και δυσανάλογη», ανέφερε η Λίντε. «Η Σουηδία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο στην αδικαιολόγητη ενέργεια της Ρωσίας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Λίντε.