Η Φινλανδία γίνεται από σήμερα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, σηματοδοτώντας μία νέα σελίδα στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι την αίτηση είχε καταθέσει η κεντροαριστερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Σάνα Μαρίν, που ηττήθηκε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, σχεδόν ταυτόχρονα με τη γειτονική της Σουηδία τον περασμένο Μάιο.

Η χώρα θεώρησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέστησε ορατή πλέον την εξ ανατολών απειλή, καθώς οι Φινλανδοί μοιράζονται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Έτσι, ανήμερα της 74ης επετείου υπογραφής της συνθήκης ιδρύσεως του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι Φινλανδοί θα δουν σήμερα το μεσημέρι τη σημαία της χώρας τους να εντάσσεται στον κύκλο των συνολικά 30 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, στον προαύλιο χώρο της έδρας του οργανισμού, στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα» για τη συμμαχία, σπεύδοντας να καθησυχάσει τη Στοκχόλμη ότι «δεν μένει μόνη» της.
Μάλιστα, είπε ότι σε μια «αδιανόητη» περίπτωση απειλής ή στρατιωτικής επίθεσης κατά της Σουηδίας, «οι σύμμαχοι θα αντιδράσουν».

Ωστόσο, δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Σουηδίας.


Η προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ προκαλεί τη δυσφορία της Ρωσίας

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει τη δυσφορία της Μόσχας, με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να απειλεί ότι η κυβέρνηση της Μόσχας λαμβάνει «κατάλληλα αντίμετρα» και θα σχηματίσει 12 μονάδες και μεραρχίες στη δυτική στρατιωτική της περιφέρεια.

«Θα ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας δυνατότητες στη δυτική και βορειοδυτική κατεύθυνση. Σε περίπτωση που οι δυνάμεις και οι πόροι άλλων μελών του NATO αναπτυχθούν στη Φινλανδία, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε αξιόπιστα τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA.