Εφιαλτική ήταν η εκτίμηση που έκανε για τη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Ειδικότερα, μιλώντας ενώπιον διπλωματών και επιχειρηματιών, η Τρασ τόνισε ότι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ακόμα λιγότερο αξιόπιστη από την πρώην Σοβιετική Ένωση και δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Ρώσο πρόεδρο έναν «απελπισμένο σκευωρό» που δεν πρέπει να ανταμείβεται για την επιθετικότητά του.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το σύνολο της ουκρανικής επικράτειας και κάλεσε τη Δύση να ενισχύσει τους αμυνόμενους με άρματα μάχης και αεροσκάφη.


Έντονη ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η Βρετανίδα υπουργός προειδοποίησε ότι «αν ο Πούτιν τα καταφέρει, θα υπάρξει ανείπωτη περαιτέρω δυστυχία σε όλη την Ευρώπη και τρομερές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι δικός μας πόλεμος, είναι ο πόλεμος όλων, διότι η νίκη της Ουκρανίας είναι στρατηγική επιτακτική ανάγκη για όλους μας», επισήμανε, σχολιάζοντας ότι μια νίκη του Πούτιν θα φέρει «ανείπωτη δυστυχία» στην Ευρώπη, η οποία δε θα ένιωθε ποτέ ξανά ασφαλής».

«Η Βρετανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να συνεχίσουν να προχωρούν περισσότερο και πιο γρήγορα για να απωθήσουν τη Ρωσία από ολόκληρη την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δέκα χρόνια», δήλωσε, δηλώνοντας την απαισιοδοξία της για τη συνέχεια του πολέμου.


Χρήση πυρηνικών

Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών ή χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

«Η σημερινή Ρωσία είναι λιγότερο αξιόπιστη και από την πρώην Σοβιετική Ένωση, καθώς οι Σοβιετικοί ηγέτες τουλάχιστον περίμενε κανείς ότι θα ενεργούσαν «με κάποιο βαθμό λογικής» και ότι θα αποκλιμάκωναν εντάσεις όταν τους αντιμετώπιζε η Δύση. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει με τον Πούτιν», σημείωσε.