Αντιδράσεις στις ΗΠΑ προκάλεσε η είδηση ότι η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, που νοσεί από κορονϊό, έλαβε το χάπι της Pfizer ενώ δεν είχε κανένα σύμπτωμα.

Δεδομένου ότι, λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας, χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο χάπι, η υπόθεση της Χάρις αναδεικνύει το ζήτημα ισότητας στην υγεία, όπως σχολιάζει το Politico.

«Γιατί θα έδινες το χάπι σε κάποιον χωρίς συμπτώματα;» διερωτήθηκε ο Τζόναθαν Ρέινερ, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον».

«Για ασυμπτωματική νόσηση και χωρίς άλλα προβλήματα υγείας δεν υπάρχει ένδειξη για το χάπι της Pfizer» έγραψε στο Twitter ο Τζερόμ Άνταμς, Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Τραμπ.


Ωστόσο η Χάρις είναι 57 ετών, ηλικία κατά την οποία η νόσηση ενδέχεται να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

«Δεν το θεωρώ παράλογο» δήλωσε η Σελίν Γκούντνερ, επιδημιολόγος και αρχισυντάκτρια του Kaiser Health News.

Όπως επισήμανε η επιδημιολόγος, οι οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προβλέπουν ότι το χάπι της Pfizer χορηγείται σε ασθενείς που κινδυνεύουν με επιδείνωση, χωρίς να αναφέρονται στην ύπαρξη ή την απουσία συμπτωμάτων.

«Γνωρίζουμε ότι η φροντίδα που λαμβάνουν οι πρόεδροι, ή οι αντιπρόεδροι στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι απαραίτητα ίδια με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο μέσος άνθρωπος» σχολίασε η Γκούντνερ.

«Το θέμα δεν είναι μόνο το τι είναι καλύτερο για τον ασθενή –είναι και το τι είναι καλύτερο για το έθνος» πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, όμως, άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι η προνομιακή αντιμετώπιση της αντιπροέδρου απλώς επιβεβαιώνει πόσο άδικο είναι το σύστημα υγείας.