Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) ενέκρινε την Πέμπτη ψήφισμα που καλεί όλα τα κράτη μέλη και τους παρατηρητές του να συστήσουν διεθνές ποινικό δικαστήριο με αρμοδιότητα να ερευνά και να διώκει Ρώσους πολιτικούς και στρατιώτες που φέρονται να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

 Το κοινοβουλευτικό όργανο ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη ότι ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για «επείγουσα σύσταση ad hoc διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, με εντολή να ερευνήσει και να διώξει το έγκλημα της επίθεσης που φέρεται να διαπράχθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

 Η Συνέλευση δηλώνει τον αποτροπιασμό της για τις εκτεταμένες αναφορές για χρήση σεξουαλικής κακοποίησης και βασανιστηρίων ως όπλων πολέμου. 

 Προτείνει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να συσταθεί στο Στρασβούργο, πιθανώς σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 Ποια είναι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE)

 Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, με έδρα το Στρασβούργο, αποτελεί θεσμικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης (δεν πρέπει να συγχέεται με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και απαρτίζεται από 324 μέλη τα οποία προέρχονται από τα εθνικά κοινοβούλια των 47 κρατών – μελών του. Πραγματοποίησε την πρώτη Σύνοδό της στις 10 Αυγούστου 1949 και έχει ως σκοπό την προώθηση των στόχων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ήτοι την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

 Ασκεί σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο, διεξάγοντας συνεχή διάλογο με τις κυβερνήσεις, τα εθνικά κοινοβούλια, την κοινωνία των πολιτών και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αποτελεί την ‘‘κινητήρια δύναμη’’ του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι συστάσεις της προς την Επιτροπή των Υπουργών (όργανο λήψης αποφάσεων στα πλαίσια του Συμβουλίου της Ευρώπης) έχουν οδηγήσει στην ανάληψη σημαντικών δράσεων από τον Οργανισμό. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, η Συνέλευση εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ αποστέλλει παρατηρητές σε χώρες για την παρακολούθησης της διεξαγωγής εκλογών.

 Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση συνέρχεται τέσσερις φορές ετησίως. Σημαντικός είναι ο ρόλος των Επιτροπών της Συνέλευσης στην εξέταση τρεχόντων θεμάτων, οι οποίες συνεδριάζουν τακτικά για την επεξεργασία εκθέσεων προς συζήτηση στις Συνόδους. Ειδικότερα, στα πλαίσια της Συνέλευσης λειτουργούν οι εξής Επιτροπές: 1) Μόνιμη, 2) Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, 3) Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 4) Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, 5) Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Ατόμων, 6) Πολιτισμού, Επιστήμης, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης, 7) Ισότητας και μη Διακρίσεων, 8) Κανονισμού, Ασυλίας και Θεσμικών Υποθέσεων, 9) Ελέγχου, 10) Εκλογής Δικαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  

 Η εκπροσώπηση κάθε χώρας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ανάλογη του πληθυσμού της. Η Βουλή των Ελλήνων μετέχει στις εργασίες της Συνέλευσης με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επτά (7) τακτικών και επτά (7) αναπληρωματικών μελών.

 

 Πηγή: skai.gr