Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα, στραγγαλίζοντας παράλληλα την οικονομία της.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και οι κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων δείχνουν ότι ο Ρώσος ηγεμόνας επικεντρώνεται στο νότιο και ανατολικά τμήμα της χώρας, μετά την παταγώδη αποτυχία του «πανίσχυρου» ρωσικού στρατού να καταλάβει το Κίεβο και να ρίξει  τον Ζελένσκι τοποθετώντας στη θέση του φιλορώσο πρόεδρο ανδρείκελο του Κρεμλίνου.

Αυτό δείχνουν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στο Μικολάιβ, βορειοδυτικά της Χερσώνας και στην Οδησσό. Επίσης, μετά την κατάληψη της Μαριούπολης παρατηρούνται μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων προς την περιοχή της Ζαπορίζια, στο κέντρο της Ουκρανίας.




Παράλληλα, ένδειξη για το σχέδιο του Πούτιν αποτελεί το ενδεχόμενο εισβολής στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας με ισχυρό φιλορωσικό στοιχείο για το οποίο η Μόσχα θεωρεί ότι δήθεν καταπιέζεται από τις αρχές της χώρας (ισχυρισμό που προέβαλε ως δικαιολογία και για την επέμβαση στο Ντονμπάς και την Κριμαία το 2014).

Αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο η κυβέρνηση της Μολδαβίας εγκατέλειψε την ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας και τάχθηκε υπέρ του Κιέβου και της Δύσης. Όπως αναφέρθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στα νότια της χώρας, το Μικολάιβ χτυπήθηκε από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch τη νύχτα, ενώ πλήγματα δέχθηκε και η Οδησσός.

Τα πλήγματα σημειώθηκαν μετά τις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον ρωσικών δυνάμεων στην Χερσώνα και τον βομβαρδισμό γέφυρας η οποία συνέδεε τη Μελιτόπολη με την Κριμαία και χρησιμοποιούνταν από τις δυνάμεις εισβολής για την τροφοδοσία των στρατευμάτων.




Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και ενώ η πίεση στο Ντονμπάς γίνεται όλο και πιο έντονη με τις ουκρανικές δυνάμεις να περιμένουν τη δυτική βοήθεια για να οργανώσουν την άμυνά τους, γίνεται μετά τις πολύ ακραίες προειδοποιήσεις της Μόσχας προς τη Δύση ότι θα χτυπηθούν στρατιωτικές βάσεις χωρών που στέλνουν όπλα στο Κίεβο. Μεταξύ αυτών των προειδοποιήσεων ήταν και η έμμεση πλην σαφής απειλή που διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Πούτιν για χρήση μέχρι και πυρηνικών όπλων.

Την Πέμπτη έγινε πάντως γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο την αποστολή βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 33 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 20 αφορούν σε στρατιωτικό υλικό, κυρίως βαρέα όπλα. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν μετέχει στον πόλεμο, αλλά δεν μπορεί να μείνει παθητικός παρατηρητής στην επίθεση που δέχεται η Ουκρανία, καθώς και στις ρωσικές απειλές περί Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.