Σε σοκαριστικές αποκαλύψεις προχώρησε ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Ειδικότερα, ο ίδιος δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των αμάχων της, έχει ήδη διπλασιαστεί σε σχέση με τον αριθμό των νεκρών που προκάλεσαν οι Γερμανοί ναζί σε διάστημα δύο ετών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεκριμένα, ο Μποϊτσένκο το Σάββατο έκανε ανάρτηση στο προφίλ του στο Telegram, γράφοντας το εξής: «Μέσα σε δύο χρόνια, οι ναζί σκότωσαν 10.000 αμάχους στη Μαριούπολη. Και οι Ρώσοι κατακτητές σε δύο μήνες - πάνω από 20 χιλιάδες Μαριούπολη. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι απελάθηκαν βίαια», δήλωσε ο Μποϊτσένκο. «Πρόκειται για μια από τις χειρότερες γενοκτονίες αμάχων στη σύγχρονη ιστορία. Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει σκόπιμα και αδίστακτα την πόλη μας και τους κατοίκους της».

«Ο ρατσισμός είναι ο φασισμός του 21ου αιώνα», έγραψε ο Μποϊτσένκο. «Χωρίς αμφιβολίες ή ψευδαισθήσεις. Η ανθρωπότητα έχει πληρώσει υψηλό τίμημα για τη νίκη επί του φασισμού τον περασμένο αιώνα. Αν δεν ενωθούμε σήμερα και δεν σταματήσουμε αυτό το κακό, το τίμημα αυτή τη φορά μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο».

Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός αμάχων που σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου. Το συμβούλιο της πόλης είπε αρχικά ότι σκοτώθηκαν 10.000, αλλά τώρα λέει ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20.000.

Σοκάρουν οι σκηνές βιαιότητας

Η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάληψη της Μαριούπολης στις 21 Απριλίου, ενώ εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες και άμαχοι βρήκαν καταφύγιο στο τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει απευθύνει έκκληση για την επίτευξη συμφωνίας για την εκκένωση του εργοστασίου μέσω «ανθρωπιστικού διαδρόμου». Το Σάββατο, έγινε γνωστό από ουκρανό διοικητή του Τάγματος Αζόφ ότι 20 γυναίκες και παιδιά κατάφεραν να εγκαταλείψουν το χαλυβουργείο.

«Βγάζουμε αμάχους από τα ερείπια χρησιμοποιώντας σχοινιά - Είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, περιγράφοντας το σκηνικό καταστροφής στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, το οποίο εκτείνεται σε τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η ρωσική όσο και η ουκρανική πλευρά σέβονται την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι άμαχοι που εγκατέλειψαν το εργοστάσιο θα μεταφερθούν στην Ζαπορίζια, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά.

Δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση ούτε από το Κρεμλίνο ούτε από τον ΟΗΕ. Εκατοντάδες Ουκρανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χάλυβα, σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους.