Τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων για τη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να συμπιέσει το πιο ζωτικό «ρεύμα» χρηματοδότησης του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόκειται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως γράφει το Politico, διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Επιτροπή θα προτείνει κάποιας μορφής εξαιρέσεις ή μεταβατικά μέτρα για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, δεδομένου του πόσο αυτές οι δύο χώρες βασίζονται στο ρωσικό πετρέλαιο και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουγγαρία έχει αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για να προχωρήσουν οι νέες κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Η Ουγγαρία είχε τονίσει ότι οι ανησυχίες της ήταν οικονομικές και όχι πολιτικές, είπαν αρκετοί διπλωμάτες, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για έναν πολιτικό συμβιβασμό για την αντιμετώπισή τους. 

Η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει το επόμενο πακέτο κυρώσεων που αναμένεται να περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αύριο Τρίτη. Στη συνέχεια, τα μέτρα πρόκειται να συζητηθούν από τους πρεσβευτές της Ε.Ε την Τετάρτη, ανέφεραν διπλωμάτες. Το πακέτο είναι επίσης πιθανό να περιλαμβάνει κυρώσεις για επιπλέον άτομα που εμπλέκονται με την ρωσαική εισβολή στην Ουκρανία και να πλήξει περισσότερες μεγάλες ρωσικές τράπεζες, όπως η Sberbank.