«Βοηθάμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του skai.gr σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός πως η Δύση δεν επιδιώκει «κάποια γεωπολιτική αλλαγή ή να έχουμε μια έκβαση στη Μόσχα (σσ: ανατροπή του Πούτιν)».

 Ειδικότερα, αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον την απειλή από τη Ρωσία για στόχευση δυτικών διπλωματών και άλλων στόχων στην Ουκρανία, καθώς όπως είπε το μόνο που κάνουν χώρες όπως η Βρετανία είναι να βοηθούν τους Ουκρανούς να αμύνονται έναντι του εισβολέα.

 Όπως αναφέρει το skai.gr σε πρωινή συνέντευξη σε εκπομπή του ITV από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον είπε πως «αυτό που κάνει το Ην. Βασίλειο - και έχει κάνει από την αρχή της κρίσης - είναι να ηγείται του κόσμου στο να βοηθά τους Ουκρανούς να προστατεύουν τους εαυτούς τους έναντι της βάρβαρης επιθετικότητας του Βλάντιμιρ Πούτιν».

 «Αυτό είναι το μόνο που κάνουμε», συνέχισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός. «Δε λέμε ότι το κάνουμε ώστε να προκαλέσουμε κάποια γεωπολιτική αλλαγή ή να έχουμε μια έκβαση στη Μόσχα (σσ: ανατροπή του Πούτιν). Αυτό για το οποίο νοιαζόμαστε είναι ο ουκρανικός λαός και τα δεινά τους».

 Ο κ. Τζόνσον υπερασπίστηκε το πρόγραμμα χορήγησης βίζας σε Ουκρανούς πρόσφυγες, λέγοντας ότι έχουν εκδοθεί 86.000 βίζες. Παραδέχθηκε πάντως ότι η διαδικασία θα μπορούσε να είναι πιο γρήγορη. Παρόλα αυτά, τόνισε πως σε συνθήκες πολέμου υπάρχει κόσμος που θέλει να καταχραστεί το σύστημα υποδοχής προσφύγων και να έρθει στη Βρετανία με άλλους στόχους, οπότε «είναι σημαντικό να προστατεύουμε το σύστημα».

 Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές κατά τις οποίες το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται να υποστεί απώλειες, είπε ότι έχει επίγνωση των δυσκολιών που δημιουργεί στα νοικοκυριά το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

 Σημείωσε πως πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο που συνδέεται με το αυξημένο κόστος της ενέργειας και εξέθεσε μια σειρά μέτρων που όπως είπε βοηθούν τους πολίτες. Δέχθηκε παρόλα αυτά πολλές ερωτήσεις για άλλα μέτρα που επιτείνουν την πίεση επί των φτωχότερων στρωμάτων.

 Σε ό,τι αφορά το partygate, επανέλαβε ότι δεν έχει παραπλανήσει εσκεμμένα τους πολίτες αναφορικά με το κατά πόσο παραβιάστηκαν οι κανόνες των lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε αλλά κυβερνητικά κτίρια.

 Απάντησε δε πως «δεν έχει ιδέα» αν η αστυνομία θα του επιβάλει και φεύγει πρόστιμο για την παρουσία του σε κάποιο από τα υπό έρευνα πάρτι. Ήδη έχει καταβάλει πρόστιμο 50 λιρών για το μίνι πάρτι για τα γενέθλιά του τον Ιούνιο του 2020.

 Στο ερώτημα αν είναι ένας ειλικρινής Πρωθυπουργός, η απάντησή του ήταν «ναι».