Απών από τη μεγάλη παρέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Κόκκινη Πλατεία, με αφορμή την επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ήταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Γερασίμοφ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απουσία του Γερασίμοφ δεν έμεινε ασχολίαστη από τα ουκρανικά ΜΜΕ, τα οποία προ ολίγων ημερών ανέφεραν πως υπάρχουν φήμες ότι ο ίδιος τραυματίστηκε, μετά από ουκρανική επίθεση στο Ιζιούμ, στην περιοχή του Χαρκόβου.

Όπως είχαν αναφέρει πηγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, καθώς και διεθνή ΜΜΕ, ο Γερασίμοφ τραυματίστηκε στο πόδι, χωρίς πάντως το τραύμα να εγκυμονεί κίνδυνο για τη ζωή του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ρώσος στρατηγός είχε σταλεί από τον Πούτιν στην Ουκρανία, προκειμένου να αναλάβει προσωπικά την επιχείρηση στο Ντονμπάς και στην ανατολική Ουκρανία.


Τι λένε οι Ουκρανοί

Την είδηση είχε μεταδώσει και ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Anton Gerashchenko, επισημαίνοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε στην ανατολική Ουκρανία, στο ρωσικό αρχηγείο της περιοχής, στην πόλη Ιζιούμ.

Κατά τον σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών, «ήταν γνωστό πως στο Αρχηγείο βρισκόταν ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Γερασίμοφ, για να συντονίσει την επίθεση στο Σλοβιάνσκ».

«Μεγάλος αριθμός ανώτερων αξιωματικών της Ρωσίας μεταξύ των θυμάτων έχει επιβεβαιωθεί», τόνισε ο Gerashchenko.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτίμησαν ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού, Βαλέρι Γερασίμοφ, επισκέφτηκε την περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών, ανέφερε αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι βρισκόταν στο Ντονμπάς», δήλωσε ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, υπό τον όρο ανωνυμίας.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι ακόμα εκεί. Έφυγε και επέστρεψε στη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.