Στο Κίεβο βρέθηκε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, θέλοντας να δείξει τη στήριξη της χώρας του στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 50 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει την προμήθεια καμερών drone, όπλων και πυρομαχικών, όπως και πυρομαχικά για οβίδες Μ777.

Σύμφωνα με την Καναδική κυβέρνηση, ο Τριντό επισκέφθηκε το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νωρίτερα, επισκέφθηκε την πρεσβεία του Καναδά στην Ουκρανία και μετείχε στην τελετή έπαρσης σημαίας, που σηματοδοτεί τη σταδιακή επαναλειτουργία της. Πάνως, σε πρώτη φάση και μέχρι την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας, οι προξενικές και μεταναστευτικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται στην Πολωνία και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Παράλληλα, ο Τριντό βρέθηκε στο Ιρπίν, όπου διαπίστωσε την ωμή βιαιότητα του παράνομου πολέμου που διεξάγει η Ρωσία. «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τρομοκράτησαν και σκότωσαν αμάχους και κατέστρεψαν σπίτια και γειτονιές» αναφέρει η καναδική κυβέρνηση, που σημειώνει ότι η χώρα θα πρωτοστατήσει για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου και για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την καναδική πλευρά, ο Τριντό και ο Ζελένσκι συζήτησαν την ιστορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, την κατάσταση στην Ουκρανία και την ανάγκη πρόσθετης διεθνούς στήριξης, που συμπεριλαμβάνει την ανθρωπιστική, τη χρηματοπιστωτική και τη στρατιωτική. Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις παγκόσμιες προσπάθειες για να επιβληθούν σκληρές και διαρκείς κυρώσεις στη Ρωσία, ως απάντηση στην εισβολή του προέδρου Πούτιν.