Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ταξίδεψε σήμερα στο Κίεβο, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ενώ σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην νότια Ουκρανία.

Ο Τζάστιν Τριντό κατέθεσε στεφάνι σε ένα μνημείο πεσόντων Ουκρανών στρατιωτών στο Κίεβο και αργότερα σήμερα αναμένεται να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Καλωσορίσατε στην Ουκρανία, κύριε Πρωθυπουργέ», έγραψε στο twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντριι Μέλνικ, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια φωτογραφία των ανδρών να ανταλλάσσουν χειραψία στην πλατφόρμα ενός σιδηροδρομικού σταθμού. Τον Καναδό πρωθυπουργό συνοδεύει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κρίστια Φρίλαντ.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Πολιστσούκ παρουσίασε στον Τριντό μια θήκη που περιείχε μέσα θραύσματα από ένα πύραυλο που έπεσε στην Οδησσό.

Μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτικών, που εκπαιδεύτηκαν στον Καναδά, συνομίλησαν με τον Καναδό πρωθυπουργό. «Είναι μεγάλο προνόμιο που συναντώ τον πρωθυπουργό», τόνισε ένας από αυτούς, ο συνταγματάρχης Πέτρο Οσταπτσούκ. «Είχαμε την ευκαιρία να τον ευχαριστήσουμε προσωπικά», είπε από την πλευρά του ο Πολιστσούκ.

Ένας στρατιώτης ζήτησε να φωτογραφηθεί μαζί με τον Τριντό, λέγοντας ότι η γυναίκα και το παιδί του ζουν στον Καναδά.

Δείτε φωτογραφίες: 


Ο Καναδάς, στον οποίο κατοικεί μεγάλη ουκρανική διασπορά, είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Κιέβου, έχοντας χορηγήσει σημαντική στρατιωτική βοήθεια και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 36.000 Ουκρανούς στρατιώτες. Η Οτάβα έχει επιβάλλει επίσης κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η επίσκεψη Τριντό γίνεται ενώ η Μόσχα ανέφερε μεγάλης κλίμακας ουκρανικές επιθέσεις ενάντια σε θέσεις του ρωσικού στρατού στην νότια και ανατολική Ουκρανία. Αυτές οι επιθέσεις ενδέχεται να αποτελούν μέρος μιας μεγάλης αντεπίθεσης που έχει προαναγγείλει εδώ και μήνες το Κίεβο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν επίσης επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους έξω από την πρωτεύουσα, καθώς και στην Οδησσό, στην επαρχία Πολτάβα και Χάρκοβο.