Ανδρέας Παπαδόπουλος
Ανδρέας Παπαδόπουλος Ανδρέας Παπαδόπουλος
loukasenko_1
Διεθνή

Προκλητικός ο Λουκασένκο: Κατηγορεί τη Δύση για ναζιστικές ιδέες στην ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης

«Περισσότερες από 50 δυτικές χώρες έχουν ενωθεί σήμερα εναντίον της Ρωσίας», σημείωσε

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας κατηγόρησε την Τρίτη τη Δύση ότι «κατατρύχεται» από ναζιστικές ιδέες και ότι είναι «σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» στην Ουκρανία.

«Η Δύση ανήγαγε τον ναζισμό σε ιδεολογία του κράτους της Ουκρανίας»

«Οι θιασώτες των ναζί κατατρύχονται από την ιδέα της εκδίκησης, αλλά δεν είναι έτοιμοι να πολεμήσουν ανοιχτά εναντίον των κληρονόμων του σοβιετικού λαού», σημείωσε ο Λουκασένκο, σε μια ομιλία με την ευκαιρία της γιορτής της 9ης Μαΐου για τη νίκη εναντίον των ναζί το 1945.

«Είναι γι΄αυτό που κατακλύζουν την Ουκρανία με όπλα», είπε, κατηγορώντας τις «δυτικές ελίτ» ότι μεταμόρφωσαν αυτή τη γειτονική στη Ρωσία σε ένα «τέρας» και ότι ανήγαγαν εκεί «τον ναζισμό σε ιδεολογία του Κράτους».

Όλος ο δυτικός κόσμος είναι σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λουκασένκο

«Δεν είναι μυστικό για κανέναν πως όλος ο δυτικός κόσμος είναι σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο 67χρονος Λουκασένκο που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη Λευκορωσία από το 1994 και είναι ο πιο στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, προσφέροντας το έδαφος της χώρας του για τη ρωσική επίθεση.

«Περισσότερες από 50 δυτικές χώρες έχουν ενωθεί σήμερα εναντίον της Ρωσίας», είπε.

Λουκασένκο: Η Δύση προσπαθεί να στραγγαλίσει τη Λευκορωσία, αλλά θα την κάνει μόνο δυνατότερη

Ο Λουκασένκο κατήγγειλε επίσης τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Μόσχας, όπως και του Μινσκ, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας πως οι «προσπάθειες να στραγγαλιστεί» η Λευκορωσία «θα την κάνουν μόνο πιο δυνατή».

«Ούτε νομικά, ούτε ηθικά οι Λευκορώσοι έχουν το δικαίωμα να μην υποστηρίξουν τη Ρωσία», επέμεινε.

«Είμαστε μόνοι μας με τη Ρωσία. Και είστε 50», ανέφερε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Σημειώνεται πως συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.  Σύμφωνα με τη Μόσχα,  η ρωσική επίθεση έχει σκοπό, να «αποναζιστικοποιήσει» τη χώρα αυτή, την οποία κατηγορεί για υποτιθέμενη γενοκτονία των ρωσόφωνων πληθυσμών.