Συντριπτική είναι η πλειοψηφία των πολιτών της Φινλανδίας, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, όπως αποκαλύπτει νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 9 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από την αναμενόμενη επίσημη απόφαση για το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η δημόσια τηλεόραση Yle, 3 στους 4 πολίτες της Φινλανδίας –ποσοστό ρεκόρ 76%- επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο ανερχόταν σε 60%. Μάλιστα, στην τωρινή δημοσκόπηση, υπέρ της ένταξης στη Συμμαχία τάσσονται οι ερωτηθέντες από όλες τις πολιτικές πτέρυγες.

Όπως και στη Σουηδία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε μεταστροφή της κοινής γνώμης, η οποία μέχρι τότε ήταν πολύ διχασμένη.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η υποστήριξη των Φινλανδών στην προοπτική ένταξης στη Βορειοατλανική Συμμαχία παρέμενε στάσιμη περίπου στο 20 με 30%.

Φινλανδία: Αναμένεται το επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα την προσωπική του θέση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 12 Μαΐου και ειδικοί αναμένουν ότι η υποψηφιότητα της Φινλανδίας θα επισημοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία επίσης συγκροτείται: σύμφωνα με φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, 121 από τα 200 μέλη του Κοινοβουλίου τάσσονται υπέρ της ένταξης, ενώ μόλις 10 έχουν ταχθεί κατά.