Τον χαρακτηρίζουν συχνά ως «πρίγκιπα του σκότους» εξαιτίας των σκληρά συναισθηματικών, εμμονικών, ενίοτε, με το θάνατο τραγουδιών του. Η ζωή όμως απέδειξε, δυστυχώς, πως θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένας Γάλλος «καταραμένος ποιητής», ένας απόκληρος ρεμπέτης ή ένας από τους πρωταγωνιστές του αρχαίου δράματος. Γιατί ακόμα και η λέξη τραγωδία μοιάζει ανίκανη να περιγράψει το διπλό, ανελέητο «χτύπημα» της μοίρας που δέχτηκε ο Νικ Κέιβ χάνοντας τους δύο γιους από τους τέσσερις γιους του μέσα σε έξι χρόνια.



O Jethro Lazenby

Η θλιβερή είδηση του θανάτου του 31 ετών Jethro Lazenby, του αγοριού που απέκτησε το 1991 από τη σχέση του με το μοντέλο από την Αυστραλία Beau Lazenby και το οποίο συνάντησε για πρώτη φορά όταν ήταν 8 ετών, ράγισε τις καρδιές όχι μόνον των δικών του ανθρώπων, των συναδέλφων του καλλιτεχνών και των αμέτρητων απανταχού θαυμαστών του αλλά και κάθε γονιού, απ΄ άκρη σ’ άκρη της γης, που μπορεί να νιώσει πως δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος σ’ αυτή τη ζωή από το χάνει κάποιος το παιδί του. Αυτόν τον βαρύ, τον ασήκωτο πόνο καλείται να διαχειριστεί για δεύτερη φορά ο διάσημος τραγουδοποιός από την Αυστραλία.

Ο ίδιος δημοσιοποίησε χθες το τραγικό γεγονός με μια λιτή ανακοίνωση: «Με μεγάλη θλίψη, μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο γιος μου, Jethro, πέθανε. Θα ήμασταν ευγνώμονες για οικογενειακή ηρεμία αυτή τη στιγμή». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο Jethro, ο οποίος ασχολούνταν με τον χώρο της μόδας αλλά και του κινηματογράφου, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έγιναν γνωστά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ο νεαρός άνδρας πέθανε έναν μόλις μήνα μετά τη βίαιη επίθεσή του εναντίον της μητέρας του η οποία οδήγησε σε προσωρινή φυλάκισή του. Ένα αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια όταν επιτέθηκε στη σύντροφό του. Η πρόσφατη αποκάλυψη ωστόσο του δικηγόρου του ότι πάσχει από σχιζοφρένεια αποτέλεσε μια λογική μεν δυσοίωνη δε για το μέλλον του εξήγηση σχετικά με τις ανάρμοστες συμπεριφορές του.



Ο Νικ Κέιβ με τον γιο του Jethro (δεξιά) όταν ήταν έφηβος

Δυστυχώς, ο θάνατος και οι οικογενειακές τραγωδίες μοιάζουν να κατατρέχουν τον Νικ Κέιβ από μικρή ηλικία. Ήταν μόλις 18 ετών όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα: «Ο πατέρας μου πέθανε σε μία φάση της ζωής μου που ήμουν μπερδεμένος. Ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι ο χαμός του μού δημιούργησε ένα κενό, έναν χώρο όπου οι λέξεις άρχισαν να τρέχουν και να βρίσκουν το σκοπό τους» θα εξομολογηθεί ο ίδιος χρόνια αργότερα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως τα τραγούδια του είχαν πάντα μια εμμονή με το θάνατο, τη θρησκεία, τη βία αλλά και την αγάπη. Έννοιες εκ πρώτης όψεως αντίθετες αλλά τόσο σχετικές εν τέλει.

Ωστόσο, όταν έγραφε τα σκοτεινά αυτά τραγούδια δεν μπορούσε σίγουρα να διανοηθεί πως ο θάνατος θα χτυπήσει τόσο άγρια την οικογένειά του. Ήταν Ιούλιος του 2015 όταν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν την είδηση πως ένα 15χρονο αγόρι ανασύρθηκε νεκρό από μια απόκρημνη πλαγιά στο Μπράιτον μετά από πρώτη από βράχο. Λίγες ώρες μετά η επιβεβαίωση πως πρόκειται για τον Άρθουρ, ένα από τα δίδυμα αγόρια που απέκτησε ο Νικ Κέιβ, το 1999, από την τελευταία σύζυγό του, το μοντέλο από τη Βρετανία Susie Bick , έκανε το γύρο του κόσμου ενώ μερικές ημέρες μετά μαθεύτηκε πως το αγόρι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών πριν την μοιραία πτώση.



Ο Άρθουρ, το ένα από δίδυμα αγόρια του Νικ Κέιβ που σκοτώθηκε σε ηλικία 15 ετών πέφτοντας από βράχο

Από εκείνη την μαύρη μέρα η ζωή του Νικ Κέιβ άλλαξε για πάντα. Ο ίδιος κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσει την τραγική αυτή απώλεια. Γύρισε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, ηχογράφησε το άλμπουμ «Skeleton Tree», το οποίο ήταν ένα συνταρακτικό μουσικό μοιρολόι, μετακόμισε με την οικογένειά του στο Λος Άντζελες. Όπως θα εξομολογηθεί όμως ο πόνος δεν φεύγει όσο μακριά κι αν πας: «Φύγαμε από Μπράιτον γιατί αυτό το μέρος ήταν πολύ θλιβερό. Επιστρέψαμε όμως όταν συνειδητοποιήσαμε ότι, ανεξάρτητα με το πού ζούσαμε, είχαμε πάρει τη λύπη μαζί μας...»

Συγκλονιστική όμως ήταν και η απάντηση που είχε δώσει ο διάσημος μουσικός σε μια γυναίκα που τού είχε ζητήσει, μέσω Twitter, την συμβουλή του σχετικά με το πώς μπορεί να διαχειριστεί κάποιος τον πόνο της απώλειας: «Αν αγαπάµε, θρηνούµε. Έτσι είναι. Αυτή είναι η συµφωνία. Η θλίψη και η αγάπη είναι συνυφασµένες. Η θλίψη είναι η τροµερή υπενθύµιση του βάθους της αγάπης µας και, όπως και η αγάπη, η θλίψη δεν είναι διαπραγµατεύσιµη. Υπάρχει απεραντοσύνη στη θλίψη που κατακλύζει τους µικροσκοπικούς εαυτούς µας» τής απάντησε εκείνος προχωρώντας μάλιστα σε μια δημόσια προσωπική εξομολόγηση: «Αισθάνοµαι την παρουσία του γιου µου παντού γύρω µου, αλλά µπορεί να µην είναι εκεί. Τον ακούω να µου µιλά, να µε συµβουλεύει, να µε καθοδηγεί, αλλά µπορεί να µην είναι εκεί. Επισκέπτεται συχνά τη Σούζι (τη µητέρα του) στον ύπνο της, της µιλά, την ανακουφίζει, αλλά µπορεί να µην είναι εκεί. Η θλίψη φέρνει φωτεινά φαντάσµατα στο πέρασµά της. Πνεύµατα και ιδέες που είναι οι ταραγµένες φαντασιώσεις µας µετά την καταστροφή. Όπως και οι ιδέες, αυτά τα πνεύµατα µιλάνε για πιθανότητα. Ακολουθήστε τις ιδέες σας, γιατί από την άλλη πλευρά της ιδέας βρίσκονται η αλλαγή, η εξέλιξη και η λύτρωση...».