Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο. Αυτό δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβριλ Χέινς.

«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς», σημείωσε η Χέινς στους νομοθέτες.

«Αποφασισμένος ο Πούτιν να οδηγήσει τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία»

Πρόσθεσε δε, ότι ο Πούτιν υπολόγιζε ότι η αποφασιστικότητα της Δύσης θα αποδυναμωνόταν με την πάροδο του χρόνου.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το AFP στηριζόμενο στην Άβριλ Χέινς η οποία έχει καταθέσει στην επιτροπή των ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας για παγκόσμιες απειλές για τη «ζοφερή προοπτική» που έχει δημιουργηθεί, ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία.

«Εκτιμούμε ότι οι στρατηγικοί στόχοι του Πούτιν πιθανότατα δεν έχουν αλλάξει, υποδεικνύοντας ότι η απόφαση στα τέλη Μαρτίου να επικεντρωθούν εκ νέου οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς είναι μόνο μια προσωρινή στροφή», δήλωσε η Άβριλ Χέινς.

ΗΠΑ: Οι βραχυπρόθεσμοι στρατιωτικοί στόχοι του Πούτιν

Είπε επίσης, ότι οι βραχυπρόθεσμοι στρατιωτικοί στόχοι του Πούτιν είναι η κατάληψη των δύο περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ συν μια ουδέτερη ζώνη γύρω τους, καθώς και η περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων σε αυτό το τμήμα της χώρας από τα βόρεια για να εδραιωθεί ο έλεγχος σε μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επίσης, ενδείξεις ότι ο Πούτιν θέλει να επεκτείνει τη χερσαία αυτή γέφυρα μέχρι την Υπερδνειστερία, την κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της Μολδαβίας, ελέγχοντας έτσι όλη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η Χέινς εκτιμά ότι ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο για να επιτύχει όλους αυτούς τους στόχους.

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχουν τους περισσότερους από αυτούς τους βραχυπρόθεσμους στόχους τους επόμενους μήνες, «πιστεύουμε ότι δεν θα μπορέσουν να επεκτείνουν τον έλεγχο σε μια χερσαία γέφυρα που εκτείνεται στην Υπερδνειστερία και περιλαμβάνει την Οδησσό χωρίς να ξεκινήσει κάποια μορφή κινητοποίησης», επισημαίνοντας πως «είναι ολοένα και πιο απίθανο να μπορέσουν να αποκτήσουν έλεγχο και στις δύο περιφέρειες και στη ζώνη ασφαλείας που επιθυμούν τις επόμενες εβδομάδες».