Photo__3_
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φωτογραφίες τραυματισμένων στρατιωτών στη Μαριούπολη

Οι μαχητές του τάγματος Αζοφ που μάχονται στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, οι μοναδικοί που συνεχίζουν να αντιστέκονται στα ρωσικά στρατεύματα που έχουν καταλάβει ολόκληρη την υπόλοιπη πόλη

Συγκλονιστικές φωτογραφίες στις οποίες αποτυπώνεται η δραματική κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, όπου συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι υπερασπιστές της μαρτυρικής Μαριούπολης έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Οι μαχητές του τάγματος Αζοφ που μάχονται στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, οι μοναδικοί που συνεχίζουν να αντιστέκονται στα ρωσικά στρατεύματα που έχουν καταλάβει ολόκληρη την υπόλοιπη πόλη, ανέβασαν στο Telegram εικόνες ενδεικτικές των συνθηκών στις οποίες βρίσκονται.

«Όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να δει τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι τραυματίες, τους ακρωτηριασμένους υπερασπιστές της Μαριούπολης και να δράσει. Σε συνθήκες έλλειψης κάθε υγιεινής, με ανοιχτές πληγές, με γάζες που δεν είναι πια αποστειρωμένες, χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και χωρίς τροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.«Ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τραυματιών στρατιωτών και τη μεταφορά τους σε εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία, όπου μπορούν να τους βοηθήσουν και να τους φροντίσουν κατάλληλα» , έγραψαν οι υπερασπιστές της Μαριούπολης.

Παράλληλα απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό να επιβεβαιώσουν τις αρχές τους, με το να σώσουν τους τραυματίες που δεν είναι πλέον μαχητές.

Τουλάχιστον 1.000 οι Ουκρανοί μαχητές - Εκατοντάδες οι τραυματίες

«Τουλάχιστον χίλιοι» Ουκρανοί μαχητές, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες τραυματίες, εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία Αζοφστάλ που πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

«Υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι άνθρωποι που θα πρέπει επειγόντως να απομακρυνθούν», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως «η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα» στη χαλυβουργία αυτή, που είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων απέναντι στον ρωσικό στρατό στην κατεστραμμένη Μαριούπολη, στις ακτές της Αζοφικής θάλασσας.

Η Βερεσούκ διέψευσε, εξάλλου, τις πληροφορίες που έδωσαν δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη χαλυβουργία.

«Δεν είναι αλήθεια» είπε και πρόσθεσε πως ο επικεφαλής του τάγματος Αζόφ που έχει οχυρωθεί στη χαλυβουργία «δήλωσε επίσημα» στους Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και σε εκπρόσωπο του ΟΗΕ πως «κανένας άμαχος, καμία γυναίκα, παιδί ή ηλικιωμένος δεν παραμένει στο Αζοφστάλ».

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο αρνήθηκε από την πλευρά του να πει αν είναι «σίγουρος 100%» ότι όλοι οι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από το Αζοφστάλ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατό» να επιαληθευθεί όσο δεν υπάρχει μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στο πεδίο.

«Η κατάσταση ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη» πρόσθεσε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως «πολύ σφοδρές μάχες»" επαναλήφθηκαν στο Αζοφστάλ με το τέλος των απομακρύνσεων.

Οι ουκρανικές αρχές εργάζονται στο εξής για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί, του ιατρικού προσωπικού και των στρατιωτικών ιερέων της χαλυβουργίας, ελπίζοντας παράλληλα για τη βοήθεια διεθνών οργανισμών και της Τουρκίας, είπε εξάλλου η Βερεσούκ.

«Το ιατρικό προσωπικό θέλει να φύγει μαζί με τους τραυματίες, γιατί πρέπει να τους συνοδεύσει» σε περίπτωση που ανοίξει ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» από τη χαλυβουργία, πρόσθεσε.

Όπως είπε, μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να «διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα» δεδομένου του αριθμού των τραυματιών που πρέπει «να μεταφερθούν με φορεία».

Καθώς οι στρατιωτικοί του Αζοφστάλ έχουν καλέσει επανειλημμένα σε βοήθεια τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Βερεσούκ υπογράμμισε πως η «Τουρκία εργάζεται στενά με το Κίεβο».

«Θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν», εκτίμησε η αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως μια τέτοια απομάκρυνση θα μπορούσε να γίνει διά θαλάσσης με τουρκικό σκάφος εξοπλισμένο με στρατιωτικό νοσοκομείο.

«Το θέλουμε πολύ και οι Τούρκοι είναι έτοιμοι», αλλά το Κίεβο επιδιώκει να εξασφαλίσει «εγγυήσεις πως η Ρωσία δεν θα αρχίσει να πυροβολεί» κατά την απομάκρυνση, είπε η Βερεσούκ.

«Χρειάζονται απόλυτες εγγυήσεις γραπτώς, αυτό είναι που προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε», είπε.

Το Σάββατο, το Κίεβο είχε ανακοινώσει πως όλες οι άμαχες γυναίκες, όλα τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ στη διάρκεια μιας επιχείρησης που οργανώθηκε από τον ΟΗΕ και χρειάστηκε σχεδόν μία εβδομάδα.