«Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO», ανέφεραν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

Πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες διευκρίνισαν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», είπαν χαρακτηριστικά ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών», πρόσθεσαν.


Η ρωσική απειλή έφερε την αλλαγή

Την αλλαγή στην αμυντική στάση της Φινλανδίας πυροδότησε ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Η γειτονική Σουηδία είναι επίσης μια ανάσα από αντίστοιχη απόφαση, που θα λάβει τις επόμενες ημέρες.

Η έγκριση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας προσθέτει ένα από τα τελευταία κομμάτια του παζλ, εν όψει της απόφασης το Σάββατοκύριακο των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες επιδιώκουν να αποτρέψουν την επιθετικότητα της Ρωσίας, η οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία και απείλησε Φινλανδία και Σουηδία, με συνέπειες εάν ενταχθούν στο μπλοκ.

Η επίθεση, την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αποκαλέσει «αναπόφευκτη», μετατόπισε την κοινή γνώμη και στις δύο σκανδιναβικές χώρες υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.