Την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, χαιρέτισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο.

Όπως έγραψε εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Twitter, ο Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν την Πέμπτη υπέρ της ένταξης, «χωρίς καθυστέρηση» της χώρας τους στο NATO, ανακοινώνοντας ότι συνέντευξη Τύπου για την απόφαση της Φινλανδίας πάνω στο θέμα αυτό θα παραχωρηθεί την Κυριακή.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση την ένταξη στο NATO», ανέφεραν ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν σε κοινή τους δήλωσή .

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα που εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα, όπως και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της Ατλαντικής Συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένουν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα υποβάλουν αίτηση για την ένταξή τους στην συμμαχία τις ερχόμενες ημέρες και θα τους χορηγήσουν καθεστώς μέλους γρήγορα, δήλωσαν στο Reuters πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι εν όψει της φινλανδικής ανακοίνωσης.