Στην ανακοίνωση ότι η Ρωσία παρακολυθεί στενά τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ προχώρησε ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δηλώνοντας ότι είναι πεπεισμένος πως σε καμία περίπτωση η ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν θα ενισχύσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, όπως αναφέρει το Reuters.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Δύση δεν πρέπει να πιστεύει ότι η Μόσχα απλώς θα ανεχθεί την επέκταση του ΝΑΤΟ, θεωρώντας την ως ένα λάθος που θα πυροδοτούσε στρατιωτική ένταση.

«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε o ίδιος.

«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

Η «μπλόφα» Ερντογάν στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ ως «μπλόφα» για να αποκομίσει περισσότερα ανταλλάγματα, σχολιάζουν αναλυτές την αρνητική στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία. 

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι η Τουρκία δεν θα «φρενάρει» ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, καθώς τα δύο σκανδιναβικά κράτη έκαναν σταθερά βήματα για να ενταχθούν ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σχολίασε την Κυριακή ότι είναι «αρκετά σίγουρος» ότι οι σύμμαχοι θα καταλήξουν σε συναίνεση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Παρόμοια ήταν τα σχόλια και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία «έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρόθεσή της δεν είναι να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».