Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες το όνομα του νέου πρωθυπουργού της χώρας του.
Πολλοί περίμεναν πως αυτό το πρόσωπο θα αποτελούσε απόδειξη της «νέας εποχής» και των «νέων μεθόδων», αλλά μετά την ανακοίνωση της Ελιζαμπέτ Μπορν, απογοητεύτηκαν εκφράζοντας την άποψη «μία από τα ίδια», σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation.

Πλέον, ο ρόλος για αντίστροφη του κλίματος ανήκει στην ίδια την πρωθυπουργό, η οποία φέρει πολλά εφόδια, όπως τις σπουδές της σε γαλλικό πολυτεχνείο και την πολύμορφη εμπειρία της στην κρατική μηχανή. Να σημειωθεί πως σπάνια πρωθυπουργός είχε την εμπειρία και κατάρτιση της Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ποια είναι η Ελιζαμπέτ Μπορν

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1987, υπήρξε σύμβουλος για θέματα Παιδείας του Λιονέλ Ζοσπέν και αργότερα του Ζάκ Λάνγκ (1990). Το 2008 πήρε τη διεύθυνση Πολεοδομίας στο Δημαρχείο Παρισίων, το 2013 διορίσθηκε νομάρχης στην περιοχή Πουατού Σαράντ, όπου πολιτευόταν και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Από το 2014-2015, όταν η Ρουαγιάλ ήταν υπουργός Οικολογίας, η Ελιζαμπέτ Μπορν ανέλαβε τη διεύθυνση του πολιτικού της γραφείου.

Η νέα πρωθυπουργός, σύμφωνα με την DW, θεωρείται ότι πρόσκειται στο σοσιαλιστικό κόμμα, παρ’ ότι δεν είχε ποτέ κομματικό βιβλιάριο. Μετά τις εκλογές του 2017 η Ελιζαμπέτ Μπορν εντάχθηκε στην πρώτη κυβέρνηση Μακρόν επί πρωθυπουργίας Εντουάρ Φιλίπ.

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας «έτρεξε» τρία μεγάλα υπουργεία, δίνοντας το παρών κάθε φορά όπου υπήρχε ανάγκη. Διετέλεσε υπουργός Μεταφορών (2017 ), υπουργός Οικολογικής Μετάβασης (2019) και υπουργός Εργασίας (2020). Στο ενεργητικό της καταγράφεται η μεγάλη μεταρρύθμιση των Γαλλικών Σιδηροδρόμων (RATP).

Τεράστιο το έργο που αναλαμβάνει

Τριάντα χρόνια μετά την Εντίτ Κρεσόν, που ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Γαλλία, η Ελιζαμπέτ Μπορν ανέλαβε χθες, έχοντας μπροστά της ένα τεράστιο έργο. Θα πρέπει πρώτα να ορίσει τη νέα της κυβέρνηση, με δεδομένο όμως ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές που πιθανώς να επιβληθούν από τα αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου (12-19). Η ίδια η πρωθυπουργός θα είναι για πρώτη φορά υποψήφια στη γενέτειρά της Calvados, στη βόρειοδυτική Γαλλία.

Παράλληλα θα πρέπει με κάποια πρώτα μέτρα να βρει τρόπο να κατευνάσει «την οργή λαού» που καραδοκεί. Να πάρει μέτρα για την αγοραστική δύναμη του λαού και αυτό είναι το πρώτο τεστ για το εάν οι Γάλλοι θα κατέβουν μαζικά στους δρόμους. Να πάρει μέτρα για τα σχολεία και την παιδεία, όπου η γκρίνια έχει κορυφωθεί, αλλά και για τα νοσοκομεία. Να πάρει μέτρα για το κλίμα και την οικολογία, αλλά και για επιστημονική ανάπτυξη της Γαλλίας σε διεθνές επίπεδο.