Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε απόψε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε. Παράλληλα, έκρηξη από πλευράς Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώθηκε στην άτυπη Σύνοδο στο Βερολίνο, όπου διαφάνηκε μια βαθιά οπισθοδρομική λογική.

Η εκδήλωση οργής από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών περιγράφεται από το πρακτορείο Reuters, που έγραψε για την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, το Σάββατο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, ο Τσαβούσογλου όχι μόνο έθεσε ειδικούς όρους προκειμένου η Τουρκία να αποδεχθεί τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και επιδόθηκε στη διατύπωση σεξιστικών σχολίων σε βάρος της Σουηδής ομολόγου του, Αν Λίντε.

«Για εμάς ήταν μια ιστορική στιγμή. Και όμως, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ήταν ενοχλημένος με τη ΄΄φεμινιστική πολιτική'' της Λίντε», ανέφερε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, περιγράφοντας μια πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Πάντως, πολλοί εκπρόσωποι των Συμμάχων επέλεξαν τη σιωπή για να αμβλυνθεί η ένταση.

«Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι πραγματικά ήθελε ο Τούρκος συνάδελφός μας», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Ήταν ντροπιαστικό», ανέφερε ακόμη.

Στο μεταξύ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η χώρα του έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της, λόγω της υποστήριξης, όπως είπε, που παρέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Για αυτό τον λόγο η Άγκυρα αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εξήγησε.

Η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες Σουηδίας και Φινλανδίας για την ασφάλειά του

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα κατανοεί τις ανησυχίες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ασφάλειά τους, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να απαντηθούν και οι ανησυχίες της Τουρκίας.