Διά στόματος υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Ντι Μάιο ανακοινώθηκε η πρόταση της Ρώμης ώστε να μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπό τον όρο ότι οι δύο χώρες, Ουκρανία και Ρωσία, θα φτάσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τον διάλογο για κατάπαυση του πυρός και, φυσικά, για την ειρήνη» είπε ο Ντι Μάιο, αν και η ιταλική πρωτοβουλία δεν δείχνει να «κουβαλά» μεγάλη τύχη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει με σαφήνεια πως οι όποιες συζητήσεις θα έχουν προϋπόθεση την αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας ενώ εμμέσως απέρριψε και το άνοιγμα που επιχείρησε η Μόσχα, η οποία εξέφρασε τη διάθεση να καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου για τη διακοπή τους.

Το γεγονός ωστόσο ότι η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά άγρια τις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και επίσης έχει εκπεφρασμένη θέση για την διατήρηση του ελέγχου σε εδάφη που «κέρδισε» με την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, κάνει το Κίεβο όχι απλά επιφυλακτικό, αλλά αρνητικό στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, χωρίς να υπάρχει δέσμευση για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

«Θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, μόνον όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου», είπε στον Ντράγκι ο Ζελένσκι, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ξεκαθαρίζοντας ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία».

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να στηρίζει, με αμυντικά συστήματα τον απελευθερωτικό αγώνα των Ουκρανών, ενώ ζήτησε από τον Ντράγκι να συνταχθεί με το αίτημα του Κιέβου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «παρά τις αντιστάσεις κάποιων μελών της Ένωσης, αρχίζοντας από το Βερολίνο».

Ο Ζελένσκι εννοούσε όμως πέρα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και οι δύο χώρες εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικές με αυτή την προοπτική. Μάλιστα χθες Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον διαμήνυσε με πολύ σαφή τρόπο ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν πούμε ότι η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ σε 6 μήνες, σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι ψέμα. Δεν είναι αλήθεια. Θα χρειαστούν αναμφίβολα 15-20 χρόνια, είναι πολύς καιρός». Και πρόσθεσε με ακόμα πιο κατηγορηματικό τρόπο, επεξηγώντας τη θέση του Παρισιού, όπως τις έχει εκφράσει το τελευταίο διάστημα ο Εμανουέλ Μακρόν, προκαλώντας δυσφορία στο Κίεβο: «Δεν θέλω να πουλήσουμε στους Ουκρανούς πλάνες και ψέματα. Αν λέμε στους Ουκρανούς ‘‘καλωσορίσατε στην ΕΕ’’ αλλά δεν διαβάσατε το συμβόλαιο, στα ψιλά γράμματα λέει ‘‘θα γίνει σε 15 χρόνια’’, πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς του ουκρανικού λαού».

Σημειωτέον ότι ο Μακρόν έχει επικριθεί από το Κίεβο και για την πρόταση, που φέρεται να έχει διατυπώσει στον Ζελένσκι ότι η Ουκρανία πρέπει να υποχωρήσει σε εδαφικά θέματα, προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Έναν τέτοιο άξονα πάντως, σχετικά με διευθετήσεις γύρω από το εδαφικό της Ουκρανίας, περιλαμβάνει και το ιταλικό σχέδιο, το οποίο έχει τέσσερα στάδια.

Στο πρώτο προβλέπεται κατάπαυση του πυρός, με αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου.
Στο δεύτερο προτείνεται ένα καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας με έναρξη ενταξιακής διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο τρίτο γίνεται λόγος για αναγνώριση καθεστώτος αυτονομίας σε περιοχές όπως το Ντονμπάς και η Κριμαία, χωρίς αλλαγή συνόρων.
Και στο τέταρτο επιτυγχάνεται μία ευρεία συμφωνία για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και σε όλη την Ευρώπη μακροπρόθεσμα.