Η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη με το μακελειό που σημειώθηκε στο Τέξας από τον 18χρονο ένοπλο.

Ο δράστης είχε εργαστεί στην αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων ταχείας εστίασης Wendy's έχοντας ως απώτερο στόχο να εξοικονομήσει τα απαραίτητα χρήματα για να προμηθευτεί τα όπλα που χρησιμοποίησε κατά την εγκληματική του ενέργεια.

Σύμφωνα με τη Γκρέις Κρουζ, επίσης 18 ετών, η οποία είχε εργαστεί μαζί με τον έφηβο στο εστιατόριο της αλυσίδας fast food στο Ουβάλντε του Τέξας και η οποία μίλησε στην εφημερίδα Sun, υποστήριξε ότι ο Ράμος μίλησε ανοιχτά για τη χρήση των χρημάτων που έβγαλε δουλεύοντας στα Wendy's για να αγοράσει όπλα και πυρομαχικά, πριν παραιτηθεί από τη δουλειά του. Ο Ράμος εργαζόταν στο Wendy's drive-thru και ήταν υπεύθυνος για τη διανομή παραγγελιών στους πελάτες, ωστόσο η Κρούζ ισχυρίζεται ότι δεν ήταν πολύ καλός στη δουλειά του.

«Μας είπε ότι εξοικονομούσε χρήματα για όπλα και πυρομαχικά και εμείς απορούσαμε γιατί να ξοδεύει τα χρήματά του σε αυτό και όχι για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο ή κάτι χρήσιμο», είπε η Κρουζ. «Υποθέτω ότι μόλις μάζεψε αρκετά χρήματα, σταμάτησε να εμφανίζεται στη δουλεία. Τα παράτησε μόλις πριν από δύο εβδομάδες, αλλά υπήρξαν μερικές φορές πριν από αυτό, όπου παραλίγο να απολυθεί επειδή ήταν αγενής.»

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ράμος χρησιμοποίησε τα όπλα που αγόρασε στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ την Τρίτη, αφού πρώτα πυροβόλησε τη γιαγιά του, με την οποία ζούσε.

Ο δράστης είχε αγοράσει δύο τουφέκια εφόδου AR-15 και καυχιόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξόδεψε περίπου 4.000 δολάρια για τα όπλα, τα πυρομαχικά και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Ένα από τα όπλα που αγόρασε ο κόστισε $1.870 από τον κατασκευαστή Daniel Defense για το οποίο δημοσίευσε μια απόδειξη στο Yubo.