Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
tanker
Διεθνή

Μητέρα ναυτικού στο υπό κατάληψη τάνκερ: Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το πλήρωμα - Τι τους είπαν οι Ιρανοί όταν εισέβαλαν

Αγωνα για την τύχη των Ελλήνων ναυτικών

Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς των δύο δεξαμενόπλοιων που κατέλαβαν την Παρασκευή οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο. 

Το πλοίο κατευθύνεται στο λιμάνι Μπανταραμπάς, στην Περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής η ΕΡΤ.

Όπως αναφέρθηκε τα 
δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν οδηγούνται με εντολή της Τεχεράνης στο Μπανταραμπάς, όπου θα πραγματοποιηθεί μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν.

Πάνω στα πλοία παραμένουν ομάδες φρούρησης 7 - 8 ενόπλων.
Οι  Έλληνες ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους ανέφερε μητέρα ναυτικού, η Ελπίδα Βεβεάκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας.

Όπως είπε, κατάφερε να επικοινωνήσει με το παιδί της, το οποίο περιέγραψε ως τρομοκρατημένο και αγχωμένο. «Δεν είναι εύκολο να είσαι στη δουλειά σου και ξαφνικά να εισέρχονται δύο ελικόπτερα με 18 ένοπλους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Μεταφέροντας τις περιγραφές του γιου της, είπε ότι στην αρχή η κατάσταση ήταν τρομακτική, καθώς οι ναυτικοί δεν ήξεραν τι συνέβαινε και για ποιοι ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο δεξαμενόπλοιο. 

«Οι Ιρανοί τους είπαν ότι δε θέλουν να τους πειράξουν και να τους κάνουν καλό και πρόσθεσαν ότι "εμείς για άλλο λόγο ήρθαμε"». 


Ωστόσο, τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. «Την επόμενη μέρα τους έδωσαν πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα, τους άφησαν να κινούνται ελεύθεροι και έμειναν οι μισοί από αυτούς που είχαν ανέβει πάνω», επισήμανε η κ. Βεβεάκη.

Η ίδια ανέφερε ότι το πλοίο είναι αρόδου σε ιρανικά ύδατα και δεν ξέρει κανείς τους πότε θα απελευθερωθούν, ενώ η επικοινωνία είναι αδύνατη μέσω δορυφόρου ή ίντερνετ.