Στο αμερικανικό Κογκρέσο έφτασε ένα από τα μεγαλύτερα, διαχρονικά ερωτήματα της αστρονομίας αλλά και αγαπημένο θέμα των απανταχού συνωμοσιολόγων. Το ερώτημα αν υπάρχει εξωγήινη ζωή έχει απασχολήσει πλήθος επιστημόνων εδώ και δεκαετίες και συνεχίζει να απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά δημόσια ακρόαση του Κογκρέσου για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέθεσαν στελέχη του Πενταγώνου.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους επίσημη συζήτηση από τη δεκαετία του 1960, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί μέσα στις δεκαετίες.

Οι μαρτυρίες των πιλότων


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δύο ειδικοί παρουσίασαν μία έκθεση του Πενταγώνου με ημερομηνία του Ιουνίου 2021 σύμφωνα με την οποία πιλότοι του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναφέρει 144 θεάσεις αγνώστων εναέριων αντικειμένων, των γνωστών ως UFO, από το 2004 μέχρι το 2021.

Στις αναφορές αυτές δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες μαρτυρίες απλών πολιτών. Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «πιθανώς πρόκειται για φυσικά φαινόμενα». Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι από τα εκατοντάδες, ειδικά 18 εμφάνισαν μία ιδιαίτερη πορεία.

«Παρέμεναν ακίνητα στους ανέμους ψηλά, κινήθηκαν αντίθετα με τον άνεμο, ελίχθησαν απότομα ή ανέπτυξαν σημαντική ταχύτητα, χωρίς ευδιάκριτα μέσα πρόωσης», σύμφωνα με την έκθεση.

Μία από τις φήμες που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει και αναμενόταν με αγωνία να συμπεριληφθεί ως μέρος της συζήτησης είναι αυτή περί δήθεν μυστικών εργαστηρίων με... εξωγήινους και διαστημόπλοια.

Είναι γνωστή η χαρακτηριστική δήλωση που είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη θητεία του: «Μόλις ανέλαβα προεδρικά καθήκοντα, σκέφτηκα έαν υπήρχε κάπου εργαστήριο κρυμμένο με εξωγήινους και διαστημόπλοια. Στη συνέχεια κάναμε έρευνα και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν».

Το μέλος του Κονγκρέσου Μάικ Γκάλαγκερ συμφώνησε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι μια μυστική τοποθεσία κυβερνητικών αξιωματούχων κρύβει αιχμαλωτισμένους εξωγήινους, διαστημόπλοια και άλλα μυστηριώδη ευρήματα.

Τρομερές ανακαλύψεις

«Η αναζήτηση ζωής μακριά από τη Γη είναι ένα συναρπαστικό εγχείρημα που μπορεί να προκαλέσει τρομερές ανακαλύψεις στο κοντινό μέλλον. Όμως δεδομένου του ότι ο αριθμός των διαστημικών αποστολών αυξάνεται διαρκώς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα επιστρέψουν στη Γη, είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα να μειώσουμε τους κινδύνους μόλυνσης και στις δύο κατευθύνσεις» αναφέρει ο Άντονι Ρικιάρντι, καθηγητής του τομέα βιολογίας εισβολών στο Πανεπιστήμιο McGill. Ο τομέας αυτός ασχολείται με τη μελέτη ειδών που προερχόμενα από άλλο οικοσύστημα εισβάλουν σε κάποιο άλλο.

Ο Ρικιάρντι και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα σε αστροβιολόγους και βιολόγους εισβολών για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών.

Το μυστικό πρόγραμμα Project Blue Book

Ο βουλευτής Άντρε Κάρσον, πρόεδρος της Υποεπιτροπής Αντιτρομοκρατίας κι Αντικατασκοπείας της αμερικανικής Βουλής, ανέφερε ότι πάνε περισσότερα από 50 χρόνια από τότε που η κυβέρνηση των ΗΠΑ τερμάτισε το Project Blue Book, ένα μυστικό πρόγραμμα, το οποίο είχε ως στόχο την καταγραφή και κατανόηση αντικειμένων στον αέρα που δεν μπορούσαν να ερμηνευτούν και να κατηγοριοποιηθούν.

Η εξήγηση που έδωσε ο Κάρσον μοιάζει περισσότερο με γρίφο καθώς δήλωσε ότι «για περισσότερα από 20 χρόνια αυτό το έργο αντιμετώπιζε άγνωστες ανωμαλίες στον εναέριο χώρο μας ως απειλή για την εθνική ασφάλεια που έπρεπε να παρακολουθηθεί και να διερευνηθεί».

Ενδιαφέρον είχε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κογκρέσο η αναφορά ότι το 2017 το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε επανεκκινήσει αθόρυβα έναν παρόμοιο πρόγραμμα που παρακολουθεί συστηματικά αυτό που αποκαλείται “άγνωστα εναέρια φαινόμενα”. Το Κογκρέσο, μάλιστα, τροποποίησε το καταστατικό του οργανισμού, ο οποίος τώρα ονομάζεται Ομάδα Αερομεταφερόμενης Αναγνώρισης Αντικειμένων και Συγχρονισμού Διαχείρισης, εν συντομία AOIMSG. «Επιτέλους, βγάζουμε αυτόν τον οργανισμό από τη σκιά», είπε ο Κάρσον. «Αυτή η ακρόαση και το έργο εποπτείας της έχει στον πυρήνα της μια απλή ιδέα: ότι τα μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα αποτελούν πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια. Και πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο».

Είναι η πρώτη φορά που όχι μόνο η ύπαρξη εξωγήινης ζωής, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι που αυτή επιφέρει επιβεβαιώνονται επίσημα ως ερώτημα. «Οι αναφορές υπάρχουν εδώ και δεκαετίες κι όμως δεν είχαμε έναν τακτικό τρόπο διαχείρισης και συγκέντρρωσής τους, ώστε να αναφέρονται –χωρίς στίγμα– και να διερευνώνται με σοβαρότητα», δήλωσε ο Άνταμ Σκιφ, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών. «Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, ήταν ξεκάθαρο ότι το ζήτημα της εξωγήινης ζωής και της σχετικής έρευνας πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «θέμα εθνικής ασφάλειας. Αυτό το μήνυμα πρέπει να διαδοθεί σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανακοίνωσε το μέλος της ειδικής Επιτροπής. «Όταν εντοπίζουμε κάτι που δεν καταλαβαίνουμε ή δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον εναέριο χώρο μας, είναι δουλειά εκείνων που εμπιστευόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια να ερευνήσουν. Και να αναφέρουν πίσω στους αρμόδιους».

Το μυστηριώδες βίντεο

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προβλήθηκε το λεγόμενο «Βίντεο 1 2021» στο οποίο περιλαμβάνεται ένα στιγμιότυπο στο οποίο μόλις διακρίνεται ένα μικροσκοπικό στρογγυλό αντικείμενο το οποίο καταγράφηκε μέσα από το πιλοτήριο ενός αεροσκάφους FA-18 του Πολεμικού Ναυτικού.

«Πολύ πιθανό αυτό ήταν απλώς ένα μπαλόνι που το αεροσκάφος πέταξε με μεγάλη ταχύτητα», δήλωσε αυτός που παρουσίασε το υλικό.

Δεν έλειψαν ωστόσο τα καυστικά σχόλια στα social media. «Αυτό το δείχνουν ως μία από τις σημαντικότερες αποδείξεις των τελευταίων δεκαετιών και υποτίθεται ότι πρέπει να μη γελάσουμε;» έγραψε ένας φυσικός. Δεν ήταν το μοναδικό βίντεο που προβλήθηκε. Ένα ακόμα έδειχνε «αντικείμενα σε σχήμα τριγώνου» όπως αποτυπώθηκαν από συσκευή νυχτερινής όρασης.

Μετά την ακρόαση, πολλοί θεώρησαν την όλη διαδικασία ως πρόσχημα για τη δαπάνη περισσότερων χρημάτων των φορολογουμένων. «Χρειαζόμαστε περισσότερους αισθητήρες! Χρειαζόμαστε περισσότερες βάσεις δεδομένων! Χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό» ήταν το βασικό συμπέρασμα.

Ο Ρόμπερτ Πάουελ μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Scientific Coalition for UAP Studies εμφανίστηκε λιγότερο επικριτικός. «Ήταν ένα βήμα προόδου, καθώς υπήρξε η δέσμευση να δημοσιοποιηθούν στην πορεία όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα των εξωγήινων και φαίνονταν αφοσιωμένοι στην προσπάθεια επίλυσης του αινίγματος», σχολίασε.

Άλλοι φυσικοί πρότειναν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να εξοπλίσει ορισμένα από τα αεροσκάφη του με φασματικούς αναλυτές και συστήματα ηλεκτρομαγνητικής ανίχνευσης ευρείας ζώνης, ώστε να είναι σε θέση να καταγράψει οποιοδήποτε άγνωστο αντικείμενο συναντήσει. Ο Αλεχάνδρο Ρόχας είναι ένας έμπειρος ερευνητής UFO που υπηρετεί ως επικεφαλής δημοσίων σχέσεων για τον Επιστημονικό Συνασπισμό για Μελέτες UAP.

Εξέφρασε την ελπίδα του το όλο ζήτημα θα αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά ως αποτέλεσμα της πρόσφατης ακρόασης. «Όλοι, από τα μέλη που κάνουν ερωτήσεις στους μάρτυρες, φαίνεται να παίρνουν το θέμα πολύ σοβαρά. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην άμβλυνση του στίγματος που παρεμπόδισε τη μέχρι τώρα σοβαρή έρευνα για το ζήτημα αυτό».

Εν κατακλείδει, πρέπει να τονίσουμε ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αν και εμφανίζεται πεπεισμένη για την ύπαρξη νοήμονος εξωγήινου πολιτισμού, θεωρεί ότι είναι τόσο μακριά που οποιαδήποτε επαφή με αυτή είναι αδύνατη. Ενδεικτικά είναι τα λόγια του Βρετανού φυσικού Μπράιαν Κοξ ότι «υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω στα περί τα δύο τρισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό Σύμπαν, αλλά είναι χιλιάδες χρόνια μακριά».