Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ ως το τέλος του χρόνου.

«Συμφωνήθηκε η απαγόρευση εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Αυτό καλύπτει πάνω από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, σταματώντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή», συνόψισε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Μισέλ ανέφερε ότι εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών, εξαίρεση που ευνοεί την Ουγγαρία.

Χάρη στην εθελοντική δέσμευση της Γερμανίας και της Πολωνίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το εμπάργκο θα εξαλείψει «περίπου το 90%» των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου «μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι για το υπόλοιπο 10%, το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό.

Η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει ιδίως την Ουγγαρία, επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, ιδίως της Sberbank, την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ και κυρώσεις σε βάρος περίπου εξήντα προσώπων που ευθύνονται ιδίως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η οριστική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι διαβεβαιώσεις προς την Ουγγαρία

Η Βουδαπέστη φάνηκε επίσης να έχει κερδίσει διαβεβαιώσεις από άλλους ηγέτες ότι θα ισχύουν έκτακτα μέτρα «σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού» μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σχετικά με κινδύνους για τον ρωσικό πετρελαιαγωγό που περνά μέσω της Ουκρανίας στην Ουγγαρία.

Ωστόσο, δεν κατέστη άμεσα σαφές πώς τα κράτη μέλη που λαμβάνουν πετρέλαιο από δεξαμενόπλοια θα αποζημιωθούν για το υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με εκείνα που θα κρατήσουν ανοιχτούς τους αγωγούς.




Συμφωνία και για βοήθεια στην Ουκρανία

Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας στην οποία εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν η βοήθεια θα περιλαμβάνει μόνο δάνεια ή και επιχορηγήσεις. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης την επόμενη εβδομάδα, αρκέστηκε να δηλώσει η κυρία φον ντερ Λάιεν, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ανάρτηση μετά την επίτευξη συμφωνίας έκανε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Καλωσορίζω την συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απόψε για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Με την συμφωνία σταματούν σε ποσοστό περίπου 90% οι εισαγωγές από την Ρωσία στην ΕΕ έως το τέλος του χρόνου, έγραψε.





















Αιχμές Ζελένσκι

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένκσι, μιλώντας μέσω βίντεο προς τους ηγέτες της ΕΕ, τους κατηγόρησε ότι ήταν πολύ ήπιοι απέναντι στη Μόσχα.

«Γιατί εξαρτάστε από τη Ρωσία, από την πίεσή τους, και όχι το αντίστροφο; Η Ρωσία πρέπει να εξαρτάται από εσάς. Γιατί η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα πουλώντας ενέργεια;» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Η ΕΕ έχει επιβάλει πέντε γύρους κυρώσεων από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, επιδεικνύοντας πρωτοφανή ταχύτητα και ενότητα δεδομένης της πολυπλοκότητας των μέτρων.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε κατά την αποχώρησή του από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες ότι εξεπλάγη από την εξέλιξη των γεγονότων.

«Στην αρχή του βραδιού δεν ήμουν καθόλου αισιόδοξος, αλλά στις 23:00 περίπου, έγινε», είπε, προσθέτοντας ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί δεν θα πρέπει να είναι δύσκολες.