Σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο ευρίσκονται οι διπλωματικές διεργασίες για την τύχη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων και των πληρωμάτων τους που από την περασμένη Παρασκευή έχουν καταληφθεί από τους «φρουρούς της Επανάστασης» στα Ιρανικά χωρικά ύδατα, στον Περσικό Κόλπο.

Το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, περιστατικό φαίνεται ότι έχει ανάλογα ιδιαίτερη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση της Τεχεράνης η οποία ζητεί από την ελληνική πλευρά απευθείας συνομιλίες για τη διευθέτηση της υπόθεσης παρότι υπάρχει ευθεία εμπλοκή σύμμαχης χώρας του ΝΑΤΟ. Όσο δε περνούν οι ώρες, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις των Ιρανών και η αγωνία για την τύχη των Ελλήνων και αλλοδαπών μελών των δύο πληρωμάτων του Prudent Warrior και του Delta Poseidon.

Ανώτατες πηγές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ανέφεραν στα «Π» ότι οι ναυτικοί δεν έχουν απειληθεί σε κανένα από τα στάδια της εμπλοκής, εν τούτοις ο χρόνος παράτασης της παραμονής τους στα δύο πλοία είναι άγνωστος.

Μεταγγίσεις πετρελαίου

«Είναι πιθανόν να τελειώσουμε σύντομα αν τα πράγματα αντιμετωπιστούν απλά σε αυτή τη φάση» υπογραμμίζει αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών με μεγάλη υπηρεσιακή θητεία στην ευρύτερη περιοχή. Για παράδειγμα υπάρχουν ενδείξεις πως οι Ιρανοί ξεκίνησαν ήδη, στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, τη μετάγγιση πετρελαίου από το ένα τάνκερ σε δικά τους πλοία και προσεχώς θα ακολουθήσει και το επόμενο. Το συγκεκριμένο λιμάνι, ευρισκόμενο στο κέντρο του κόλπου Ορμούζ, αποτελεί το ναυτικό στρατηγείο των «Φρουρών» και διοικείται από τον αρχιπλοίαρχο Αλιρεζά Τανγκσιρί ο οποίος είχε και το γενικό πρόσταγμα στην «πειρατεία».

«Κλείδωμα»

Ο άνθρωπος αυτός, τελών υπό τις οδηγίες του ναυάρχου Αλί Φανταβί, υπαρχηγού της διοικούμενης από τον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεϊ οργάνωσης, έχει ενημερώσει τη «σημαία των τάνκερ», δηλαδή την ελληνική πρεσβεία στην Τεχεράνη πως τα ταχέα σκάφη του Ιρανικού Ναυτικού βρίσκονται ήδη γύρω από παραπλέοντα δεξαμενόπλοια και «προς το παρόν τους απευθύνουν συστάσεις παραμονής τους στα Ιρανικά ύδατα». Ορισμένα ωστόσο βαπόρια, μεταξύ των οποίων 12 υπό ελληνική σημαία, συνέχισαν κατόπιν συνεννοήσεων τον κατάπλου, καθώς το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Ραϊσί εστιάζεται στις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Μ. Βρετανία.

Μεταφόρτωση Lana

Άμεσα σχετιζόμενα με τις εξελίξεις στον Περσικό είναι τα όσα συμβαίνουν σε ελληνικά λιμάνια όπου ολοκληρώθηκε η μεταφορά του Ιρανικού φορτίου πετρελαίου από το Ρωσικών συμφερόντων πλοίο Lana «σε δύο ναυλωμένα από τις αιτούσες αμερικάνικες αρχές τάνκερ». Διασταυρωμένες πηγές υπογραμμίζουν πως ύστερα από τις διεθνείς διαστάσεις που έλαβε το θέμα και τις εμπρηστικές παρεμβάσεις, ενεργοποιήθηκαν υψηλής διαβάθμισης πρωτόκολλα για την αποτροπή ενδεχόμενης τρομοκρατικής ενέργειας. Οι «Φρουροί της επανάστασης» χαρακτηρίζονται επισήμως από τη CIA τρομοκρατική οργάνωση.

Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, στις 21 Απριλίου, όταν ακινητοποιήθηκε το Lana (πρώην Pegas) ανοιχτά της Καρύστου η Αμερικάνικη οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI), σκληρή πολέμια του περσικού καθεστώτος, είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα στη δέσμευση του Pegas». Η UANI, η οποία διοικείται από πρώην στελέχη της CIA, επεσήμανε σε αναλυτική της έκθεση ότι το εν λόγω τάνκερ είχε μετονομαστεί σε Lana μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τον Απρίλιο κι ενώ κατευθυνόταν προς Πελοπόννησο ανέφερε μηχανικό πρόβλημα προκειμένου να μεταφορτώσει το φορτίο του σε άλλο δεξαμενόπλοιο. Ωστόσο, λόγω καιρικών συνθηκών, αναγκάστηκε να πλεύσει προς την Κάρυστο, όπου και κατασχέθηκε.

Το "Pegas" όντως ήταν μεταξύ των πέντε δεξαμενόπλοιων στα οποία είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις δύο ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters, ανέφεραν πως δεν υπήρχε νομική βάση για τη συνέχιση της δέσμευσης του πλοίου, αφού είχε μεταβιβαστεί και η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν βρισκόταν στην ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων.

Το Ιράν χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας και των διεθνών συνθηκών» και προειδοποίησε με «ανάληψη τιμωρητικής δράσης».