Μεγαλύτερο γίνεται σταδιακά το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ και Τουρκίας, η οποία ετοιμάζεται να στείλει στρατό στη Συρία, ενώ παράλληλα εξαπολύει επίθεση εναντίον της χώρας μας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνει στρατηγική του αναθεωρητισμού που ακολουθεί.

Την ίδια στιγμή, ο Άντονι Μπλίνκεν δεν έκρυψε την ενόχληση του για την κίνηση της Άγκυρας απέναντι στη Δαμασκό, τονίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Παράλληλα, διαφαίνεται μια ξεκάθαρη αλλαγή στάσης από το Βερολίνο απέναντι στην Τουρκία, καθώς άφησε την τακτική των ίσων αποστάσεων, μετά τους χάρτες που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ολαφ Σόλτς με τη «Γαλάζια Πατρίδα», που οραματίζεται η ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Η κίνηση του πρωθυπουργού προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εξαπολύει επίθεση εναντίον της καγκελαρίας και να κάνει λόγο για «προβοκάτσια» της Αθήνας.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως η χώρα μας είναι εκείνη που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Άγκυρας.

Διπλωματικές πηγές, απαντώντας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τόνιζαν πως «οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Στην κυβέρνηση βλέπουν τον Ερντογάν να είναι ιδιαίτερα στριμωγμένος, τόσο στο εσωτερικό, όσο και από τη Δύση. Παράλληλα, τονίζουν πως θα απαντούν στην τουρκική προκλητικότητα με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε χθες την Τουρκία για αναθεωρητισμό.

«Οι πρόσφατες ενέργειες και τοποθετήσεις της ηγεσίας της αποδεικνύουν ότι έχει υιοθετήσει συμπεριφορά ταραξία στην περιοχή. Ίσες αποστάσεις όμως και ουδετερότητα μεταξύ δικαίου και αδίκου, μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, συνιστά εύνοια προς τον παρανομούντα, συνιστά έμμεση και υποκριτική στήριξη προς τον ταραξία», είπε χαρακτηριστικά.


Η κρίσιμη Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. με την Τουρκία, όλα δείχνουν πως θα κριθούν στη Μαδρίτη στο τέλος του μήνα που θα συγκληθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, με κύριο θέμα την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να αρνείται την είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών, γεγονός που προκαλεί εντάσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ.