Στη Λέσβο θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα και στη στάση της κυβέρνησης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες το απόγευμα πραγματοποίησε σύσκεψη με τα στελέχη που συμβουλεύεται για ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο ουκρανικό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Θοδωρής Δρίτσας, ο Αναπλ. Τομεάρχης Άμυνας Γιώργος Τσίπρας, ο πρώην Υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης, ο πρώην Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς και ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται πάντως τα επόμενα εικοσιτετράωρα να καταθέσουν αίτημα για επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων μετά την γνωστοποίηση από τον Γερμανό Καγκελάριο ότι η Ελλάδα στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία τα οποία θα αναπληρώσει στην συνέχεια η Γερμανία.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι η όλη ιστορία έγινε εν κρυπτώ και δεν είναι διόλου συμφέρουσα για τη χώρα.

«Επιβεβαιώνονται πλέον οι φόβοι μας ότι αυτή η κυβέρνηση είναι τόσο ανεύθυνη ώστε είναι διατεθειμένη να υπονομεύσει την άμυνα της χώρας μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τρίτων, εφαρμόζοντας στην πράξη πολιτικές αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εκφράζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι «κατά τα άλλα η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός».

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής του Γιώργος Τσίπρας σχολιάζοντας μάλιστα τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου -ότι δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και ότι «όταν θα έρχονταν τα καινούρια και θα φύγουν τα παλιά θα γινόταν η ανακοίνωση»- τόνιζαν ότι μάλλον πρέπει να ζητήσουμε και συγνώμη από την κυβέρνηση για την καλοσύνη της να ενημερώσει τους ιθαγενείς όταν πια θα ήταν αδύνατον να κρύψει την παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία.

Δεν πείστηκαν ούτε και από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το κόστος της ιστορίας ο οποίος είπε ότι «δεν μας κοστίζει τίποτα» .

«Από πού προκύπτει και αυτό; Πυρομαχικά έχουν διαφορετικά. Θα μας δώσει η Γερμανία δωρεάν αντίστοιχους φόρτους; Ανταλλακτικά και επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση ποιος θα πληρώσει; ανέφεραν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν:

Σημειώνουν ακόμα ότι τα γερμανικά έχουν πιο μικρό πυροβόλο 20 χιλιοστών έναντι 73 και μεταφέρουν λιγότερο προσωπικό. «Αιωρείται αναπάντητο το ερώτημα, ιδιαίτερα αν τα Marder είναι «πολύ πιο σύγχρονα» κατά την κυβέρνηση, γιατί δεν τα στέλνει απευθείας η Γερμανία στην Ουκρανία» λένε χαρακτηριστικά.