Από τις 24 Φεβρουαρίου μαίνεται ο  πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αμύνονται λυσσαλέα, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη και ωθώντας σε αρκετά μέτωπα πίσω τα ρωσικά στρατεύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός ειδικός στη στρατιωτική ιστορία, Φίλιπς Ο’ Μπράιαν, θεωρεί ότι ο Πούτιν μπορεί σύντομα να προτείνει μια κατάπαυση του πυρός, καθώς «κολλάει» η επιχείρηση, οι δυνάμεις του μετρούν βαριές απώλειες.

Υπενθυμίζεται πως όταν ξεκίνησαν τα ρωσικά στρατεύματα την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το σχέδιο του Πούτιν ήταν να καταλάβει τη χώρα με έναν αστραπιαίο πόλεμο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, το σχέδιο δεν απέδωσε καρπούς και οι υπολογισμοί του Κρεμλίνου έχουν πέσει έξω.


«Η στρατηγική των δυνάμεων του Πούτιν θυμίζει Α΄Π Π»

Στις αρχές Απριλίου ο Πούτιν μετέφερε τις ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, όπου ναι μεν προχωρούν σταθερά, αλλά με πολύ βραδείς ρυθμούς και πισωγυρίσματα, που προκαλούν απογοήτευση στην ηγεσία του ρωσικού στρατού, αλλά και στο Κρεμλίνο, μια μέθοδος που θυμίζει στον ιστορικό και καθηγητή στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, στη Σκωτία τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η οποία σύμφωνα με ειδικούς είναι λίαν αναποτελεσματική.

Με τις πολύ βαριές απώλειες τόσο σε πολεμικό υλικό αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό, οι δυνάμεις του Πούτιν «απλώς δεν έχουν την ευκαιρία να προχωρήσουν γρήγορα», λέει ο Ο’ Μπράιαν στην ελβετική εφημερίδα “SonntagsZeitung”. Και ακόμη κι αν οι Ρώσοι κατάφερναν να «ανοίξουν τρύπες στις γραμμές άμυνας» των Ουκρανών, «σπάνια μόνον μπορούν να το εκμεταλλευτούν και να κερδίσουν έδαφος», προσθέτει.

Όπως εκτιμά ο Ο’ Μπράιαν, η Ρωσία θέλει να αποσπάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα των εδαφών του Ντονμπάς και στη συνέχεια να κηρύξει τη νίκη της.

«Καταλαμβάνοντας το Ντονμπάς, θα προτείνουν μια κατάπαυση του πυρός και θα προσπαθήσουν έτσι να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο και να γλιτώσουν από κάποιες κυρώσεις», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό στη στρατιωτική ιστορία, μόλις ο Πούτιν κηρύξει τη «νίκη» της Ρωσίας στο Ντονμπάς, η Μόσχα θα στήσει «πλαστά δημοψηφίσματα», ώστε οι κάτοικοι των κατεχόμενων εδαφών να δηλώσουν την «επιθυμία» τους να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αλλά, όπως λέει, το Κίεβο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει σε μια κατάπαυση του πυρός.

«Όσο το Κίεβο θα έχει την αίσθηση ότι λαμβάνει την υποστήριξη, την οποία χρειάζεται, όσο οι Ουκρανοί είναι σε θέση να συνεχίσουν να ενισχύουν τις ένοπλες δυνάμεις τους, είναι πολύ απίθανο να αποδεχτούν μια κατάπαυση του πυρός που θα προτείνει η Ρωσία», τονίζει ο O'Brien.