Το βουλγαρικό κόμμα "Υπάρχει Τέτοιος Λαός" αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και αποχωρεί από τον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα το απόγευμα ο ηγέτης του κόμματος, Σλάβι Τριφόνοφ.

 "Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους δεν λειτουργεί ο κυβερνητικός συνασπισμός -- η πολιτική της χώρας για τη Βόρεια Μακεδονία και η έλλειψη χρημάτων. Γι' αυτό το "Υπάρχει Τέτοιος Λαός" δεν έχει πλέον θέση σε αυτή την κυβέρνηση", είπε ο Τριφόνοφ, πρώην αστέρας του πενταγράμμου.

 Ο ίδιος ανέφερε ότι όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ ακολουθεί πολιτική διαφορετική από αυτή του υπουργείου Εξωτερικών, των αποφάσεων του Κοινοβουλίου και της πολιτικής που συμφωνήθηκε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του ΠτΔ, Ρούμεν Ράντεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στους ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου ότι θα άρει το βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να συμβεί αυτό, αν και οι περισσότεροι Βούλγαροι θέλουν η Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μόνο όταν εκπληρώσει τη Συμφωνία καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών, η οποία υπογράφηκε το 2017.

 Το κόμμα του Τριφόνοφ δεν συμφώνησε με την αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε χθες, Τετάρτη, και κατηγόρησε το κεντρώο κόμμα "Συνεχίζουμε την Αλλαγή" του πρωθυπουργού Πέτκοφ ότι οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία δημιουργώντας νέο χρέος και μη έχοντας αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

 Νωρίτερα σήμερα, οι τέσσερις υπουργοί που προέρχονται από τις τάξεις του λαϊκιστικού κόμματος του Σλάβι Τριφόνοφ (Εξωτερικών, Ενέργειας, Περιφερειακής ανάπτυξης και Νεολαίας και Αθλητισμού) αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

 Η αποχώρηση του κόμματος Υπάρχει Τέτοιος Λαός σημαίνει ότι η κυβέρνηση του κεντρώου μεταρρυθμιστή Κίριλ Πέτκοφ χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κατά πάσα περίπτωση αυτή ή θα συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας ή θα καταρρεύσει.

 O Πέτκοφ, σε μία πρώτη αντίδρασή του, μόλις έγινε γνωστή η αποχώρηση του Υπάρχει Τέτοιος Λαός ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας, που θα έχει στο εξής 109 βουλευτές σε σύνολο 240.

 "Μία κυβέρνηση μειοψηφίας είναι πολύ καλύτερη από το να σου σταυρώνουν τα χέρια", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κίριλ Πέτκοφ, αμέσως μετά την απόφαση του κόμματος του Τριφόνοφ.

 Κατηγορώντας το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» ότι υποστηρίζει κατασκευαστικές εταιρίες ύποπτες για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τον στόχο του για "μηδενική ανοχή στη διαφθορά". Υποσχέθηκε να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο, από αύριο, Πέμπτη, νόμο για την πάταξη αυτής της ενδημικής μάστιγας.

 Σημείωσε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε το κόμμα του και η καταπολέμηση της διαφθοράς θα εφαρμοστούν, επικεφαλής της Επιτροπής καταπολέμησης της διαφθοράς θα τεθεί ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ.

 Η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ σχηματίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2021, έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ και σε αυτήν συμμετείχαν τέσσερα κόμματα: Συνεχίζουμε την Αλλαγή (του οποίου ηγείται το δίδυμο Κίριλ Πέτκοφ-Ασέν Βασίλεφ), Υπάρχει Τέτοιος Λαός, Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και Δημοκρατική Βουλγαρία.