O πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, κριτίκαρε τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι είναι σαν να είχαν συνομιλίες με τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως έγραψε σήμερα η γερμανική ταμπλόιντ Bild.

Ειδικότερα, οι Μακρόν και Σολτς είχαν ιδιωτικές τηλεφωνικές επαφές με τον Πούτιν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ειδικά ο Μακρόν προκάλεσε την οργή των Ουκρανών λέγοντας ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να «ταπεινωθεί» ώστε να διατηρηθούν ζωντανές οι πιθανότητες εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Bild, είπε ότι αυτού του είδους οι συνομιλίες το μόνο που κάνουν είναι να νομιμοποιούν έναν παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία. «Μίλαγε κανένας έτσι με τον Αδόλφο Χίτλερ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Έλεγε κανένας ότι ο Αδόλφος Χίτλερ πρέπει να περισώσει την αξιοπρέπειά του; ‘Οτι πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ταπεινωτικό για τον Αδόλφο Χίτλερ; Δεν έχω ακούσει τέτοια λόγια», είπε ο Ντούντα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να εξουδετερώσει απειλές για την ασφάλειά της, έχει ισοπεδώσει πόλεις, έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους και έχει υποχρεώσει πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.