UKRAINE_POLEMOS_235
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ουκρανοί εξαρτώνται αποκλειστικά πλέον από τα όπλα που στέλνουν οι δυτικοί σύμμαχοί τους

Η Ουκρανία φαίνεται πως έχει αναλώσει όλο τον οπλισμό ρωσικής και σοβιετικής κατασκευής

Η Ουκρανία εξαρτάται αποκλειστικά πλέον από τα όπλα που την προμηθεύουν οι ξένοι σύμμαχοί της, κυρίως δυτικής προέλευσης, καθώς έχει αναλώσει όλο τον οπλισμό ρωσικής και σοβιετικής κατασκευής, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Από τότε που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Δυτικοί κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν το Κίεβο, που ζητούσε όπλα και πυρομαχικά, φροντίζοντας ωστόσο να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να εκληφθεί ως μείζων πρόκληση από τη Μόσχα, λόγω της ανησυχίας τους για την εξάπλωση του πολέμου πέραν των ουκρανικών συνόρων.

Ακόμα, είχαν τον φόβο μήπως τα πιο προηγμένα όπλα τους να πέσουν στα χέρια του ρωσικού στρατού.

Έτσι, στράφηκαν σε χώρες που ανήκαν άλλοτε στο σοβιετικό μπλοκ και διέθεταν πυρομαχικά σοβιετικών προτύπων, προς αντικατάσταση αυτών που χρησιμοποιούσαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Όμως, ακόμη και αυτά τα στοκ εξαντλήθηκαν, το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο σοβιετικής κατασκευής «εξαφανίστηκε από την επιφάνεια του πλανήτη», όπως είπε στρατιωτικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γι’ αυτό οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του NATO αποφάσισαν να παραμερίσουν τις ανησυχίες για την εξάπλωση του πολέμου ή το να πέσουν στα χέρια της Ρωσίας ευαίσθητες τεχνολογίες.

Η Ουάσινγκτον άρχισε να στέλνει βαριά όπλα στο Κίεβο, όπως αρχικά πυροβόλα, και κατόπιν αποφάσισε να στείλει εξοπλισμό αιχμής, όπως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, συστήματα μεγάλης ακρίβειας και με βεληνεκές μεγαλύτερο από ανάλογα ρωσικά όπλα.


«Προσπάθεια για να είναι συνεχής η ροή στο Κίεβο»

Οι σύμμαχοι προσπαθούν να συντονίσουν τη στρατιωτική βοήθεια που χορηγούν στο Κίεβο, ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να λαμβάνουν «συνεχή ροή» πυρομαχικών, ανταλλακτικών και ελαφρών όπλων, εξήγησε άλλος αμερικανός στρατιωτικός.

Αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία που δημιουργήθηκε από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, τον Λόιντ Όστιν, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Απρίλιο με παρούσες περίπου σαράντα χώρες στη βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία.

Έπειτα από τη δεύτερη συνεδρίασή της, τον Μάιο, που έγινε ψηφιακά, η ομάδα αυτή αναμένεται να έχει νέα συνάντηση τη 15η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Αν ο δυτικός οπλισμός μοιάζει να φθάνει με το σταγονόμετρο στην Ουκρανία, αυτό οφείλεται στο ότι οι σύμμαχοι θέλουν να είναι σίγουροι πως το Κίεβο θα είναι ικανό να τον υποδέχεται με ασφάλεια και για να περιοριστεί ο κίνδυνος βομβαρδισμών στα αποθέματα πυρομαχικών.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτική βοήθεια σε δόσεις, η τελευταία εκ των οποίων, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε την 1η Ιουνίου, περιλαμβάνει τέσσερα συστήματα HIMARS, 1.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, τέσσερα ελικόπτερα Mi-17, 15.000 οβίδες για πυροβόλα, 15 ελαφριά τεθωρακισμένα και πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων.

«Προσπαθούμε να διατηρούμε συνεχή ροή», είπε ο δεύτερος στρατιωτικός.

Ερωτηθείς για το γεγονός πως αποφασίστηκε να σταλεί μικρός αριθμός HIMARS, ενώ οι Ουκρανοί δυσκολεύονται πολύ στο Ντονμπάς, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, εξήγησε προχθές πως θέλει να είναι σίγουρη ότι οι ουκρανοί στρατιώτες θα είναι ικανοί να τα χειρίζονται καλά προτού στείλει περισσότερα.