Οριακή διαφορά μεταξύ του κόμματος του Μακρόν και αυτού του Μελανσόν έδειξαν τα αποτελέσματα του α' γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Mία κρίσιμη εβδομάδα απομένει μέχρι τον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών έχει ο Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να πείσει τους Γάλλους ψηφοφόρους να του δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Ωστόσο, η συμμαχία της Αριστεράς (Nupes) με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν πανηγυρίζει και μιλά για την επιστροφή της Αριστεράς.

Με δεδομένο το μικρό εύρος της διαφοράς, στο «στρατόπεδο» του Μελανσόν καταγγέλλεται χειραγώγηση του αποτελέσματος. Σύμφωνα με την ανταπόκριση της ΕΡΤ από τη Γαλλία, στο Nupes υπολογίζουν ότι όχι μόνο δεν προσμετρήθηκαν τα περιφερειακά κόμματα, αλλά και υποψήφιοι που από την αρχή είχαν καταγραφεί ως «κομμάτι» της αριστερής συμμαχίας, παρουσιάζονται ως «ανεξάρτητοι» από το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρουν, οι υποψήφιοι αυτοί απέσπασαν 44.120 ψήφους, τους οποίους το υπουργείο Εσωτερικών δεν προσμετρά υπέρ της συμμαχίας της Αριστεράς. Γεγονός που θα την έφερνε πρώτο κόμμα.

Στο ανακοινωθέν δεν λένε αν θα προσβάλλουν τα αποτελέσματα στο Συμβούλιο Επικρατείας, αλλά υπόσχονται ότι αν νικήσουν την προσεχή Κυριακή, θα δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη εκλογική Αρχή που «θα ξεφορτωθεί τις ανέντιμες πρακτικές» του υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλντ Ντερμανέν.