Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Μια νέα αποκάλυψη για τον Τούρκο πρόεδρο, έρχεται να «ταράξει τα νερά». Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ιστοσελίδα Nordic Monitor, του Τούρκου αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, ο οποίος ζει μόνιμα στη Νορβηγία, καθώς κατηγορείται από την κυβέρνηση της  Άγκυρας σαν «γκιουλενιστής», ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει εξουσιοδότηση από την τουρκική εθνοσυνέλευση με αφορμή τη Λιβύη, που θα του δίνει τη δυνατότητα να επιτεθεί σε «άλλες χώρες».

Η εξουσιοδότηση όμως θα δίνει την έγκριση ουσιαστικά για στρατιωτική επίθεση και στην Ελλάδα αν χρειαστεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως υποκρύπετεται από την αναφορά «σε άλλες χώρες». 

Ακόμη, το Nordic Monitor αναφέρει ότι ο Ερντογάν στην εξουσιοδότηση που ζητά, υποστηρίζει ότι «ο αποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός  δεν έχει θέση στη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία και είναι παράνομος τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο» και ότι εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα της Τρίπολης στις 4 Απριλίου 2019, με στόχο να ανατρέψει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA)». Θα υποστηρίζει επίσης ότι «οι επιθέσεις με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές δημιούργησαν ένα κατάλληλο περιβάλλον για το ISIS, την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, τις παράνομες ένοπλες ομάδες, την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων, που απειλούν την ακεραιότητα και τη σταθερότητα της Λιβύης, με αποτέλεσμα, η GNA να ζητήσει υποστήριξη από την Τουρκία, τον Δεκέμβριο του 2019».

Το σημείο που ανοίγει «παράθυρο» για επίθεση στην Ελλάδα με τη «βούλα» της τουρκικής Βουλής

Ο Ερντογάν υποστηρίζει στην πρότασή του ότι «οι κίνδυνοι και οι απειλές, που τίθενται σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, εξακολουθούν να υφίστανται στη Λιβύη» και ότι  εάν επαναληφθούν οι επιθέσεις κατά της «νόμιμης κυβέρνησης», τα συμφέροντα της Τουρκίας τόσο στη Μεσόγειο όσο και στη Βόρεια Αφρική θα επηρεαστούν αρνητικά.

Για τον ίδιο λόγο, ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων «σε ξένες χώρες» για επιχειρήσεις και επεμβάσεις, προκειμένου «να προστατευθούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα της Τουρκίας στην κατεύθυνση άσκησης δυναμικής πολιτικής». Ακριβώς η συγκεκριμένη αναφορά σε «ξένες χώρες» και όχι «χώρα» ή ρητά στη Λιβύη, είναι αυτή που ερμηνεύεται ως εξουσιοδότηση για επίθεση και στην Ελλάδα, αν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση έχει ήδη εγκρίνει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, στις 2 Ιανουαρίου 2020, όπως και την παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις 2 Ιανουαρίου 2021.

Την πρόταση καταψήφισε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που ανέφερε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να συμμετέχει σε ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Λιβύη, ενώ την καταψήφισε και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ.