Σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει η Κομισιόν την Ουκρανία και τη Μολδαβία, δίνοντας το πράσινο φως να αποκτήσουν οι δύο χώρες το καθεστώς των υποψηφίων προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γνωμοδότηση της Κομισιόν θα χρησιμεύσει ως βάση για τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας (23-24 Ιουνίου), όπου οι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας, αλλά με αυστηρούς όρους και η ένταξή της μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή και δεκαετίες.

Η διαδικασία ένταξης απέχει φυσικά πολύ, αλλά το πολιτικό μήνυμα της ΕΕ είναι σαφές: Η σοβιετική σφαίρα επιρροής δεν πρόκειται να ανασυσταθεί στα ανατολικά της ΕΕ.

Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ ιδίως για την Ουκρανία είναι πολύπλοκη, καθώς θα επηρεάσει βασικούς τομείς της ΕΕ, όπως την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία θα πρέπει να αναθεωρηθεί λόγω των τεράστιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας, αλλά ακόμα και στον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς η Ουκρανία θα γινόταν το φτωχότερο κράτος- μέλος της Ενωσης και ως εκ τούτου θα δικαιούται τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όσον αφορά στην Γεωργία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι θα λάβει καθεστώς υποψήφιου προς ένταξη κράτους, μόλις ολοκληρώσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων.