Με αστάθεια απείλησε την Παρασκευή τις δυτικές κοινωνίες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία «δίκοπο μαχαίρι» σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης , που πραγματοποιήθηκε με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρηση, μετά από μια κυβερνοεπίθεση. «Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» διεμήνυσε.

 Χαρακτήρισε τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας ως «απερίσκεπτες και παράλογες» και ως προσπάθεια «να συντρίψουν βίαια τη ρωσική οικονομία με μια κίνηση».

 Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι με τις κυρώσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα» στις δικές τους οικονομίες, προσθέτοντας:

 «Βλέπουμε επιδείνωση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, βλέπουμε αυξήσεις και τις τιμές των αγαθών, των τροφίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και των καυσίμων αυτοκινήτων. Το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πέφτει, και οι επιχειρήσεις τους χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους».

 Ο Πούτιν υποστήριξε ότι αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η συστηματική οικονομική παρακμή στην ευρωπαϊκή οικονομία θα «επιδεινώσει τα βαθιά ζητήματα στις δυτικές κοινωνίες».

 «Οι ΗΠΑ κήρυξαν τη νίκη τους στον Ψυχρό Πόλεμο όπως [έκανε] το Λονδίνο, και αργότερα έφτασαν να θεωρούν τους εαυτούς τους θεούς στον πλανήτη Γη, που δεν έχουν καθήκοντα, παρά μόνο συμφέροντα» δήλωσε.

 Ο Πούτιν είπε ότι οι δυτικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων «όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε κάθε χώρα που πέφτει σε δυσμένεια», κατηγορώντας τους δυτικούς συμμάχους ότι πιστεύουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος «είναι η αυλή τους» και ότι προσπαθούν να απομονώσουν ή να ακυρώσουν «λάθος» κράτη.

 Οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν αυτές τις χώρες «ως αποικίες τους» και ως «δεύτερης κατηγορίας», λέει, προσθέτοντας: «Αυτή είναι η φύση της τρέχουσας περιόδου ρωσοφοβίας στη Δύση, καθώς και των τακτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «χάσει τελείως την κυριαρχία της» και «χορεύει στα τραγούδια κάποιου άλλου» ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος. Κατηγόρησε την ΕΕ ότι «παίρνει ό,τι της υπαγορεύεται και βλάπτει» τον πληθυσμό, τις επιχειρήσεις και την οικονομία της.

 Όσον αφορά την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα «δεν εμφανίστηκε σήμερα» και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι «προσπαθεί επιρρίψει τις ευθύνες σε κάποιον άλλο».

 Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι η Ρωσία θα «επεκτείνει» τη σχέση της «με όλους όσους ενδιαφέρονται» παρά την επιθυμία της Δύσης να «διαλέξει τον δρόμο της αυτοαπομόνωσης». Όπως είπε, υπάρχουν τόσες πολλές χώρες που θέλουν να συνεργαστούν με τη Ρωσία που δεν πρόκειται να τις κατονομάσει, αλλά αυτό ισοδυναμεί με έναν «συντριπτικό αριθμό ανθρώπων στη Γη».