Με εξομολογητική διάθεση εμφανίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το 2014 δεν μπορούσε καν να σκεφτεί πως θα μπορούσε να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

 «Πολλοί άνθρωποι, μεταξύ τους κι εγώ, μέχρι το 2014 δεν θα μπορούσε να μας περάσει από το μυαλό ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για να προσθέσει: «Αν μου είχαν πει πριν από το 2014 ότι αυτό ήταν δυνατό, θα έλεγα: είστε τρελοί; Αλλά παραδέχομαι ότι οι άνθρωποι δεν παρακολουθούσαν, δεν καταλάβαιναν τι συνέβαινε και, φυσικά, μεταξύ άλλων, κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του θέση, τη δική του άποψη».

Ο Πούτιν μίλησε και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη, μετά την εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, λέγοντας πως η χώρα «δεν θέλει και δεν πρόκειται να σταματήσει τη συνεργασία» με τις χώρες της περιφέρειας αυτής. 

Διαβάστε επίσης: Reuters: Πώς και γιατί προσπαθεί ο Πούτιν να "χρησιμοποιήσει" τον πόλεμο στο Ισραήλ

 «Δεν θέλουμε να διακόψουμε τις σχέσεις μας με κανέναν. Δεν χτυπάμε τίποτα, δεν κλείνουμε τίποτα: ούτε πόρτες, ούτε αεραγωγούς, ούτε παράθυρα. Αν κάποιος αποφασίσει να απομονωθεί, τότε αυτό είναι δική του δουλειά», σχολίασε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως η Ρωσία δεν έχει καμία σύγκρουση με την ευρωπαϊκή κοινωνία, «η οποία αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα - ο χρόνος θα βάλει τα πάντα στη θέση τους». Μάλιστα, σημείωσε πως «θα εξέταζε το ενδεχόμενο ένταξης της Γαλλίας στις BRICS, αν δεχόταν τη σχετική αίτηση».  

 Επίθεση Πούτιν στις ευρωπαϊκές ελίτ

Σημείωσε, ακόμα, ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολίες στις σχέσεις της με τις ευρωπαϊκές ελίτ, οι οποίες έχουν χάσει την εθνική τους ταυτότητα και εξαρτώνται από τις ΗΠΑ. Ο Πούτιν χαρακτήρισε την κατάσταση αυτή τραγωδία για την Ευρώπη.

Η Ρωσία δεν σκοπεύει επίσης να διακόψει τις σχέσεις της με τους διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΗΕ και την UNESCO, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Πρόκειται για μια πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους και εργάζονται. Έχουμε αρκετά σοβαρά έργα που υλοποιούνται μέσω της UNESCO. Δεν βλέπω την ανάγκη για κάτι τέτοιο. Κάποιοι λένε ότι πρέπει να φύγουμε από τον ΟΗΕ. Λένε ανοησίες», δήλωσε ο Πούτιν.