Τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν αιματηρές επιθέσεις από τζιχαντιστές, που είχαν ως αποτέλεσμα εκατόμβη νεκρών, σε τρεις διαφορετικές χώρες.

Στο Μαλί, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 130 άμαζοι από επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών, ενώ και στη Νιγηρία, ένοπλοι που συνδέονται με τζιχαντιστικές οργανώσεις, σκότωσαν οκτώ ανθρώπους και απήγαγαν άλλους 38, σε εκκλησίες. Στη Συρία, τέλος, όπου όπως φαίνεται το Ισλαμικό Κράτος αναβιώνει σε δυναμική και σφοδρότητα των επιθέσεων, σκοτώθηκαν από ενόπλους έντεκα στρατιώτες και δύο άμαχοι, σε λεωφορείο στη Ράκκα, την άλλοτε άτυπη πρωτεύουσα της οργάνωσης.

Μακελειό στο Μαλί με 130 νεκρούς από τις επιθέσεις τζιχαντιστών

Περισσότεροι από 130 άμαχοι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε τρεις γειτονικές κοινότητες, στο κεντρικό Μαλί, σε επιθέσεις για τις οποίες η κυβέρνηση κατηγορεί τους τζιχαντιστές.

Ο απολογισμός των επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι ένοπλοι τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στην Ντιαλασάγκου και σε δύο άλλες γειτονικές κοινότητες, στην περιοχή της πόλης Μπανκάς, ανέρχεται στους 132 νεκρούς. Οι άνθρωποι αυτοί «σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από μαχητές της Κατίμπα Μασίνα του Αμαντού Κουφά», μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανέφερε η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Το Μαλί προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές τζιχαντιστές που εδραιώθηκαν μετά το πραξικόπημα του 2012 και έχουν επεκταθεί πλέον από τον άνυδρο βορρά της δυτικοαφρικανικής χώρας προς τα κεντρικά. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στην περιοχή του Σαχέλ.

Ορισμένες από τις ένοπλες οργανώσεις συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Παρά τις διεθνείς προσπάθειες, με επικεφαλής τη Γαλλία, να τους αντιμετωπίσουν, οι τζιχαντιστές έχουν επεκταθεί επίσης σε γειτονικές χώρες, όπως στη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα.

Τον Φεβρουάριο η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μαλί, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία που είχαν αναπτυχθεί εκεί, αφού επιδεινώθηκαν οι σχέσεις του Παρισιού με τη στρατιωτική χούντα που ανέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία τον Αύγουστο του 2020.

Τρόμος σε εκκλησίες της Νιγηρίας

Ένοπλοι σκότωσαν οκτώ ανθρώπους και απήγαγαν άλλους 38 σε επίθεση που εξαπέλυσαν σε δύο εκκλησίες στην Πολιτεία Καντούνα, στη βόρεια Νιγηρία, σύμφωνα με ένα στέλεχος της Χριστιανικής Ένωσης της χώρας.

Οι τοπικές αρχές νωρίτερα ανέφεραν ότι οι ένοπλοι δράστες επιτέθηκαν την Κυριακή σε «πολλά χωριά» στην Καντούνα και άρπαξαν 36 ομήρους από την εκκλησία των Βαπτιστών Μαρανάτα και την Καθολική Σεντ Μόοουζες, στην κοινότητα Ρούμπου. Ο Σάμουελ Αρουάν, ο Επίτροπος Ασφάλειας της Πολιτείας, είπε ότι τρεις χωρικοί σκοτώθηκαν.

Οι δράστες άφησαν στη συνέχεια ελεύθερους δύο ομήρους, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο αρχηγός μιας κοινότητας.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι ένοπλοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και εξαπέλυσαν επίθεση σε πολλά χωριά, στην περιοχή του Κατζούρου. Κάτοικοι είπαν ότι οι περισσότεροι από τους ομήρους βρίσκονταν στις δύο εκκλησίες, όμως οι δράστες άρπαξαν και άλλους, από τα γύρω χωριά.

Πριν από δύο εβδομάδες, περίπου 40 πιστοί σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση σε μια εκκλησία της νοτιοδυτικής Νιγηρίας, σε μια περιοχή όπου σπανίως σημειώνονται βίαια επεισόδια, σε αντίθεση με τη βορειοδυτική και κεντρική Νιγηρία. Σύμφωνα με τις αρχές, συμμορίες λεηλατούν χωριά και σκοτώνουν τους κατοίκους ενώ συχνά πιάνουν ομήρους και ζητούν λύτρα για να τους απελευθερώσουν. Συνήθως όμως βάζουν στο στόχαστρο σχολεία ή ταξιδιώτες.

Το Ισλαμικό Κράτος επανήλθε στη Ράκκα

Ένδεκα στρατιώτες και δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από τη σημερινή επίθεση κατά λεωφορείου στη Ράκκα της βόρειας Συρίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, ενώ στη συνέχεια η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματοχυσία. Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε πως η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Τζαμπάλ αλ-Μπίσρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, 11 στρατιώτες και δύο άμαχοι βρήκαν τον θάνατο από την «τρομοκρατική επίθεση» κατά του λεωφορείου. Άλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν, προσθέτει.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω μηνύματος στην εφαρμογή Telegram.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε πως η επίθεση έγινε από εν υπνώσει πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι εξαπολύουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις στις ερημικές περιοχές της χώρας.

Ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται εδώ και 11 χρόνια στη Συρία έχει χωρίσει τη χώρα σε διάφορες ζώνες ελέγχου, με τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους να διατηρούν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας.

Ένα τμήμα της βορειοδυτικής Συρίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ενώ στα βορειοανατολικά κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον Δεκέμβριο του 2020, 28 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε ενέδρα κατά λεωφορείου στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ.

Τον περασμένο Ιανουάριο ξέσπασε εξέγερση σε φυλακές όπου κρατούνται εξτρεμιστές ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Τη μαζική απόδραση απέτρεψαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) των οποίων ηγούνται Κούρδοι μαχητές, με τη βοήθεια αμερικανικών δυνάμεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία που αγωνίζεται για την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών στη Συρία είχε ανακοινώσει τη σύλληψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.